Distribucija u siječnju

Europska komisija kupuje od CureVaca 405 milijuna doza cjepiva

Europska komisija do sada je potpisala ugovore o nabavci cjepiva i sa farmaceutskim kompanijama Pfizer, AstraZeneca, Sanofi i Johnson & Johnson.
Vijesti / Svijet | 17. 11. 2020. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:  Bljesak.info / Europska komisija

Europska komisija ugovorila je kupovinu do 405 milijuna doza potencijalnog cjepiva protiv bolesti COVID-19 sa njemačkom kompanijom CureVac, objavila je na Twitteru predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Drago mi je što najavljujem novi sporazum o kupnji do 405 milijuna doza cjepiva proizvedenih od strane europske kompanije CureVac", napisala je von der Leyen.

Ugovor će biti odobren danas, a to će biti peta kompanija sa kojom je Komisija sklopila ugovor o cjepivima.

Europska komisija do sada je potpisala ugovore o nabavci cjepiva i sa farmaceutskim kompanijama Pfizer, AstraZeneca, Sanofi i Johnson & Johnson.

"Ne znamo koje će cjepivo na kraju biti sigurna i efikasna. Europska agencija za lijekove će ih odobriti tek nakon temeljne procjene, a potreban nam je širok spektar cjepiva zasnovan na različitim tehnologijama", kaže von der Leyen.

Istaknula je da će svaka zemlja članica EU dobiti cjepiva istovremeno posredstvom Strategije EK za cijepljenje.

U Europskoj agenciji za lijekove očekuju da će do kraja prosinca dati prvo "zeleno svjetlo" za upotrebu cjepiva protiv COVID-19 na teritoriji EU-a.

"Distribucija bi mogla početi već u siječnju", navode u Agenciji.

 

Kopirati
Drag cursor here to close