Prvo godišnje izvješće

Europa želi pokazati Bidenu da se može sama braniti

Europski ministri vanjskih poslova i obrane razmotrit će na video-konferenciji u četvrtak i petak prvo godišnje izvješće o zajedničkim obrambenim kapacitetima
Vijesti / Svijet | 18. 11. 2020. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Doba Donalda Trumpa možda bliži se kraju, ali Europa je naučila lekciju da mora biti dovoljno snažna da se može sama braniti, poručit će ministri EU-a koji će ovaj tjedan razgovarati o budućnosti europske obrane.

Europski ministri vanjskih poslova i obrane razmotrit će na video-konferenciji u četvrtak i petak prvo godišnje izvješće o zajedničkim obrambenim kapacitetima koje bi trebalo biti podloga za plan da EU nakon brexita i Trumpa postane samostalna vojna sila.

Izabrani predsjednik Joe Biden prekinut će konfliktnu Trumpovu retoriku prema saveznicima, ali neće mijenjati temeljno američko uvjerenje da Europa mora više izdvajati za svoju obranu, kazali su europski diplomati.

Nismo u starom statusu quo

''Nismo u starom statusu quo da se možemo praviti da se predsjednik Trump nije dogodio i da je svijet isti kao prije četiri godine'', rekao je francuski diplomat.

Drugi europski dužnosnik rekao je da je Bidenova pobjeda poziv Europi da nastavi graditi zajedničku obranu, da bude koristan i snažan saveznik, piše Hina.

EU od prosinca 2017. radi na jačanju svoje neovisnosti od SAD-a na području obrane. Inicijativu predvodi najvećim dijelom Francuska, druga velika vojna sila u Europi nakon Britanije.

London se prije brexita opirao većoj vojnoj ulozi EU-a, stavljajući naglasak na NATO kao glavni forum za europsku obranu. Francuska nakon britanskog odlaska iz Unije ima priliku realizirati dugogodišnje ambicije da EU ima veću ulogu na području obrane. Ideja ima opreznu potporu Berlina.

''Sjedinjene Države poštivat će nas kao saveznike samo ako ćemo imati suverenitet kad je riječ o obrani'', rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu u nedjelju.

Trump je bio otvoreno neprijateljski nastrojen prema NATO-u, često kritizirajući europske saveznike što premalo troše na obranu i proglašavajući ih čak delinkventima. Ali i prethodne američke administracije pozivale su Europu da troši više.

U zajedničkoj kolumni za europske i američke medije u ponedjeljak, francuski i njemački ministri vanjskih poslova istaknuli su da žele da transatlantsko partnerstvo bude uravnoteženije. Godišnje izvješće o obrani ukazat će na manjak dronova, zastarjele borbene zrakoplove i dupliciranje naoružanja u državama članicama.

Francusko-njemačke tenzije

Šef europske diplomacije Josep Borrell privatno je rekao veleposlanicima EU-a potkraj prošlog tjedna da Unija mora jezik sile primjenjivati u praksi, a ne ga samo govoriti.

Premda Europska unija već ima zajedničke projekte i od iduće godine izdvojit će osam milijardi eura za fond za razvoj oružja, treba joj barem deset godina za bilo kakvu vojnu neovisnost od Washingtona, ističu stručnjaci.

Naziru se i razlike između Francuske i Njemačke, jer je Berlin više skeptičan prema inicijativama izvan okvira NATO-a. Njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer izjavila je da se Europljani ne mogu nadati da mogu zamijeniti američke obrambene nuklearne sustave.

Francuska u međuvremenu vodi rat na području Sahela na sjeverozapadu Afrike već nekoliko godina, što se smatra operacijom zaštite južnog europskog krila od islamističkog ekstremizma. Do sada je postigla tek ograničeni uspjeh u nastojanjima da uvjeri druge europske zemlje da joj se pridruže u toj misiji.

Kopirati
Drag cursor here to close