Pushback

Europa šutke podržava protjerivanje migranata

Zaštita vanjskih granica EU-a se financira europskim novcem i tako je više ili manje EU šutke podržava, zaključuje tjednik.
Vijesti / Svijet | 10. 12. 2020. u 19:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija / Problemi na granicama

Njemački magazin Stern opisao je u svojoj reportaži humanitarnu katastrofu na granici BiH i Hrvatske. Brojne izbjeglice i migranti svakodnevno pokušavaju ilegalno prijeći granicu i doći do Europske unije. 

Brojna su svjedočenja migranata i izbjeglica o tome kako ih hrvatska policija tuče, što policija oštro i redovito demantira. Nakon nedavne istraživačke priče njemačkog Der Spiegela, MUP je osporio da postoji evidentirano nasilje od strane pripadnika Policije RH.

Deutsche Welle prenosi Sternove navode kako su proteklih godina humanitarni djelatnici na licu mjesta prikupili ''tisuće svjedočenja" ljudi koji su doživjeli nasilje. 

''Svjedoci su rekli da se pritom najmanje jedna osoba utopila u trenutku u kojem su graničari tjerali ljude u rijeku", piše njemački list. 

Stern piše kako Zagreb demantira prakticiranje ilegalnih protjerivanja.

''S tim argumentom se opravdava pushbackove, i to ne samo na balkanskoj ruti. Njih ima i u Grčkoj, u Mađarskoj ili Srbiji. Za vrijeme pandemije koronavirusa pojavili su se i izvještaji o lančanim protjerivanjima iz Italije ili Austrije", stoji u Sternovoj reportaži. 

Zaštita vanjskih granica EU-a se financira europskim novcem i tako je više ili manje EU šutke podržava, zaključuje tjednik. Pushbackovi su ilegalni.

''No, mi vidimo da se neke zemlje članice i njihove granične službe hvali kao svojevrsne „štitove". Tako se sugerira da su izbjeglice prijetnja od koje se treba obraniti'', rekla je za Stern Imogen Sudberry iz Međunarodnog odbora za spašavanje.

Njemački magazin zaključuje kako Europa želi zastrašivanje, iako postoje i druga rješenja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close