Temperature iznad 40

Europa se sprema za nadolazeći toplotni udar

U Parizu je u ponedjeljak popodne bilo 33 stupnjeva, u Lionu 35, a u srijedu će u tom gradu biti do 40 stupnjeva Celzijusa. Takva temperatura očekuje se i u nekim gradovima u središnjoj i istočnoj Francuskoj.
Vijesti / Svijet | 25. 06. 2019. u 08:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veći dio Europe ovaj tjedan očekuje iznimno toplo vrijeme, a pakleni toplinski val očekuje se u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj i Velikoj Britaniji.

Njemačka službena meteorološka služba (DWD) objavila je da će toplinski val, pod nazivom Ulla, donijeti temperature od 38 Celzijevih stupnjeva . Meteorologinja Sabine Krueger kazala je da će temperature doseći vrhunac u srijedu kada će se popeti do 39 stupnjeva u okolici Frankfurta te do 40 stupnjeva u drugim dijelovima.

Rizik od požara

Najviša temperatura u Njemačkoj zabilježena je 7. kolovoza 2015. u bavarskom gradu Kitzingenu s 40,3 Celzijevih stupnjeva, prenosi DWD.

Istočna pokrajina Brandenburg povećala je razinu rizika od požara na 5 što je najviše moguće. Jednak rizik je proglašen u dijelovima pokrajine Mecklenburg-Vorpommern i Donjoj Saskoj.

Njemačka nije jedina koja se suočava s ekstremnim toplinskim udarom.

U Francusku je u ponedjeljak iz Sahare stigao val nezapamćene vrućine s temperaturom blizu 40 stupnjeva Celzijusa, koja se predviđa ovih dana u nizu zemalja. Temperatura iznad 40 stupnjeva predviđa se za Španjolsku. Vlasti su građanima uputile upozorenja zbog predstojećih tropskih vrućina.

"Narandžasti meteoalarm" je u ponedjeljak bio u nekoliko francuskih okruga, među kojima je i područje Pariza. Predsjednik Emmanuel Macron je rekao da je "cijela vlada" mobilirana, dok se Francuska sjeća 15.000 žrtava vrućine iz 2003. godine.

Opskrbljivanje vodom

U Parizu je u ponedjeljak popodne bilo 33 stupnjeva, u Lionu 35, a u srijedu će u tom gradu biti do 40 stupnjeva Celzijusa. Takva temperatura očekuje se i u nekim gradovima u središnjoj i istočnoj Francuskoj. Najtoplije razdoblje bit će između četvrtka i petka.

Francuska meteorološka služba smatra da je to najjači toplotni val od 1947. godine, kada se počelo s prikupljanjem podataka. Uzbuna na zagađenje ozonom, koje obično prati vrućinu u gradovima, bit će izdana u utorak na području Marseillea, na jugu Francuske.

Foto:Epa / Europa se sprema za nadolazeći toplotni udar

Za sljedeću nedjelju su zbog vrućine odloženi maturski ispiti u Francuskoj, francuska željeznička kompanija SNCF je osigurala 450.000 boca hladne vode i skoro 200.000 obroka za putnike u slučaju prometnog saobraćaja, a jedan maloprodajni lanac je najavio povećanje prodaje klima-uređaja i ventilatora za 300 posto u odnosu na prošlu godinu.

Španjolska meteorološka služba je dala niz upozorenja građanima, kao i na opasnost od požara u nekom dijelovima zemlje. Temperatura bi mogla da pređe 40 stupanja i da u četvrtak ponegdje bude i do 42 stupnja.

Cijela Europa ima temperaturu

U Austriji se predviđa nevrijeme, oluje s grmljavinom i temperaturom do 37 stupnjeva Celzijusa.

I jug Skandinavije će od utorka imati temperaturu od oko 30 stupnjeva - u Danskoj i južnom dijelu Švedske.

/ Europa se sprema za nadolazeći toplotni udar

U Velikoj Britaniji je izdano upozorenje zbog mogućih jakih oluja.

Globalno zagrijavanje izazvano emisijom zagađujućih plinova, takozvani fenomen staklene bašte, pojačava toplotni val koji stiže iz Afrike, i to će se sve više ponavljati - upozoravaju znanstvenici.

Toplotni val koji zbog gustine izgradnje, količine betona, manjka zelenila i velike ljudske aktivnosti najviše pogađa gradove, ima različite definicije: najmanje tri dana i tri noći - po jednima, a po drugima po pet dana i noći, kada je temperatura bar pet stupnjeva Celzijusa iznad uobičajene za to razdoblje.

Kopirati
Drag cursor here to close