Šef Izaslanstva Europske unije u Srbiji Sem Fabrizi

Europa se nada što skorijim pregovorima Beograda i Prištine

Europska unija moderira dijalog između Beograda i Prištine već nekoliko godina. Nadamo se da će se dvije strane vratiti za pregovarački stol i obnoviti dijalog čim prije.
Vijesti / Svijet | 07. 05. 2019. u 16:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef IzaslanstvaEuropske unije u Srbiji Sem Fabrizi izjavio je u utorak da se EU nada što skorijem povratku Beograda i Prištine za pregovarački stol i obnovi dijaloga te ponudio doprinos Unije normalizaciji odnosa. 

 "Europska unija moderira dijalog između Beograda i Prištine već nekoliko godina. Nadamo se da će se dvije strane vratiti za pregovarački stol i obnoviti dijalog čim prije. Mi smo spremni odmah nastaviti s dijalogom o normalizaciji odnosa dviju strana", poručio je Fabrizi za TV N1 uoči današnje konferencije "Veliko proširenje - pouke za zapadni Balkan". 

 On je nedavni summit u Berlinu, posvećen prije svega dijalogu Prištine i Beograda, ocijenio "veoma korisnim", istaknuvši da  je berlinskim skupom obuhvaćena cijela regija, a ne samo odnosi Beograda i Prištine te da EU kontinuirano radi na normaliziranju odnosa u regiji, čemu će pridonijeti i predstojeći summit Brdo-Brijuni u Tirani. 

 Fabrizi je naglasio kako carinske pristojbe Prištine na robu iz Srbije (i BiH) trenutno otežavaju ponovno pokretanje dijaloga, ponovivši da EU o tome ima jasno stajalište, a to je da one moraju biti ukinute, te istaknuvši da je za dijalog "potreban širi aspekt...jer nema alternative dijalogu". 

 Govoreći o stanju medijskih sloboda u Srbiji, Fabrizi je poručio da je to područje u kojem se "mora raditi bolje" jer je "sloboda medija područje u vladavini prava koje je zaista od bitne važnosti". 

 Uz skori Dan Europe Fabrizi je kao najveća postignuća Unije naveo "sedam desetljeća neprekidnog mira, bez ratova", stvaranje demokratskih država koje to "u prošlosti nisu bile" te naglasio podatak da je EU "najveća ekonomija na svijetu". 

 "Mi nemamo male i velike zemlje u EU - imamo jedno tržište od pola milijarde ljudi i to je mogućnost kompanijama da imaju skoro neograničen pristup ogromnom tržištu", rekao je Fabrizi, sugerirajući kako je i gospodarski dio za Srbiju veoma važan te da se srbijansko gospodarstvo postupno integrira u ekonomiju EU, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close