#BlackLivesMattter

Europa prosvjeduje

Floydova smrt izazvala je val prosvjeda protiv policijske brutalnosti i rasne diskriminacije, koji su u mnogim američkim gradovima prerasli u nasilje.
Vijesti / Svijet | 08. 06. 2020. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Diljem Europe održani su prosvjedi protiv rasizma i smrti Afroamerikanca George Floyda.

Floyd je uhićen 25. svibnja u Minneapolisu, nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Videosnimci brutalnog uhićenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih, Derek Chauvin, pritisnuo koljeno na vrat. Tvrdili su da se opirao uhićenju. Protiv Chauvina je podignuta opštužnica za ubojstvo drugog stupnja, dok su još trojica policajaca optuženi za pomaganje pri izvršenju djela.

Unatoč tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može da diše, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga odveli u bolnicu.

Floydova smrt izazvala je val prosvjeda protiv policijske brutalnosti i rasne diskriminacije, koji su u mnogim američkim gradovima prerasli u nasilje.

Kopenhagen

Više od 15.000 građana izašlo je danas na ulice Kopenhagena u znak protesta zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda, prenosi Anadolu Agency (AA).

Građani su se okupili ispred Američkog veleposlanstva u Kopenhagenu. Nosili su transparente na kojima je pisalo "Ne mogu da dišem", "Vrijedan je život crnaca", "Rasizam je epidemija" i "Čovjek je jedna rasa".

Aktivisti su marširali od zgrade veleposlanstva do palače Christiansborg. Prosvjedi su trajali oko tri sata i prošli su bez incidenata. Prema podacima policije, protestima je nazočilo više od 15.000 građana.

Bruxelles

Tisuće građana izašle su u nedjelju i na ulice Bruxellesa.

Oko 10.000 građana okupilo se na Trgu Poelaert. Poručili su da je vrijedan život crnaca i da su svi umorni od policijskog nasilja nad crncima.

"Želimo pravdu za svaku od žrtava policijskog nasilja u Belgiji", poruka je okupljenih građana na prosvjedima u Bruxellesu.

Tijekom prosvjeda poduzete su opsežne sigurnosne mjere, a demonstrantima su dijeljene i maske.

Prosvjedi su održani i u drugim belgijskim gradovima poput Genta, Anversa, Hasselta i Ostenda.

Madrid

U glavnom gradu Španjolske više tisuća prosvjednika okupilo se najprije ispred zgrade veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država (SAD), odakle su prosvjednu šetnju nastavili do Trga Puerta del Sol, u centru Madrida.

Tijekom protesta mogle su se čuti brojne antirasističke parole kao i vidjeti transparenti "Život crnaca je vrijedan", "Ne mogu disati", "Rasizam je pandemija"...

Rim

Tisuće ljudi izašlo je u nedjelju na ulice Rima, glavnog grada Italije, kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog ubojstva američkog crnca Georgea Floyda i poručili "ne" rasizmu, javlja Anadolu Agency (AA).

U organizaciji više nevladinih udruženja prosvjednici su se okupili na Narodnom trgu u Rimu, a tijekom prosvjeda mogle su se čuti parole "Život crnaca je važan", "Svi zajedno možemo uspjeti", "Ne rasizmu", "Bez podjela između crnaca i bijelaca", "Želimo pravdu odmah", "Floyd nije mrtav, on je s nama"...

Tijekom prosvjeda poručeno je kako je "nevjerojatno da je rasizam prisutan i u 2020. godini", kao i da je rasizam još uvijek prisutan i u Italiji.

Neki prosvjednici su nosili transparente "Ne mogu disati", "Boja kože nije zločin", "Svi smo mi Floyd"...

Posljednji dio prosvjeda prosvjednici su simbolično odlučili provesti u tišini osam minuta i 46 sekundi, isto onoliko vremena koliko je Floyd ležao na zemlji, dok je policajac držao nogu na njegovom vratu.

U Italiji su održani prosvjedi za Georgea Floyda i u Napulju i Firenci.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close