Pritisak

Europa priznala Guaidoa za predsjednika Venezuele

Zastupnici EU-a donijeli su neobvezujuću rezoluciju po kojoj priznaju Guaidoa za vršitelja dužnosti predsjednika i pozvali sve članice da slijede njihov primjer…
Vijesti / Svijet | 31. 01. 2019. u 15:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski parlament priznao je u četvrtak venezuelskog samoproglašenog vršitelja dužnosti predsjednika Juana Guaidoa kao de facto predsjednika države, što je simbolična gesta za koju zastupnici kažu da je poduzeta u svrhu pritiska na predsjednika Nicolasa Madura.

Zastupnici EU-a donijeli su neobvezujuću rezoluciju po kojoj priznaju Guaidoa za vršitelja dužnosti predsjednika i pozvali sve članice da slijede njihov primjer, piše Hina.

Pročitajte još

''Možemo iz Europe pomoći promjenama u Venezueli te objaviti da tirani nikada neće prigrliti ni jednu demokratsku ideju'', rekao je španjolski zastupnik desnog centra Esteban Gonzalez Pons.

Zastupnici su pozvali šeficu europske diplomacije Federicu Mogherini i ''države članice da usvoje čvrst i jedinstven stav i priznaju Juana Guaidoa kao jedinog legitimnog prijelaznog predsjednika države'', kaže se u rezoluciji koja je usvojena na plenarnoj sjednici u Bruxellesu.

On bi trebao biti na funkciji, smatraju europarlamentarci, do ''održavanja novih slobodnih, transparentnih i vjerodostojnih izbora'', naglasili su.

U rezoluciji, EP ''snažno osuđuje brutalnu represiju i nasilje, gdje je bilo mrtvih i ranjenih'' i traži od ''venezuelskih vlasti da okončaju svaku vrstu kršenja ljudskih prava''.

 Predsjednik skupštine i oporbeni vođa Guaido proglasio se za privremenog predsjednika 23. siječnja.

Kopirati
Drag cursor here to close