Paolo Gentiloni

Europa mora biti spremna za prihvat izbjeglica iz Afganistana

'' Europa će se morati pripremiti za humanitarne koridore i organizirani prihvat''
Vijesti / Svijet | 17. 08. 2021. u 13:15

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europa mora uspostaviti humanitarne koridore kako bi prihvatila izbjeglice iz Afganistana, ali i izbjegla nekontroliranu migraciju, rekao je danas komesar za ekonomiju Europske unije Paolo Gentiloni.

''Mislim da će se Europa neizbježno morati pripremiti za humanitarne koridore i organizirani prihvat, kako bi izbjegla nekontrolirani dolazak migranata. Makar one zemlje koje to žele'',rekao je u intervjuu talijanskom dnevniku il Messaggero, prenosi Reuters.

Ministri vanjskih poslova Europske unije u petak će održati hitan sastanak povodom novonastale situacije u Afganistanu gdje su talibani preuzeli vlast u nedjelju, 15. kolovoza.

Mnogi Afganistanci, koji su surađivali s međunarodnim snagama strahuju od odmazde talibanskih militanata. Evakuacija je otežana zbog velikog broja ljudi koji pokušavaju da se ukrcaju u avione na aerodromu u Kabulu, prenosi Radio Slobodna Europa.

Zbog toga su letovi bili obustavljeni u ponedjeljka, ali su obnovljeni danas.

Njemačka je danas uspjela da evakuirati na jednom letu samo sedam osoba, javljaju agencije i dodaju da Berlin čeka da im SAD da dozvolu za dolazak drugog aviona.

Američki State Department najavio je novi program koji će omogućiti tisućama Afganistanaca da se kao izbjeglice presele u SAD.

Međutim, oni najprije moraju biti smješteni u neku o trećih zemalja, gdje će boraviti od 12 do 14 mjeseci, odnosno dok se izanalizira njihova aplikacija za američku vizu. Među trećim zemljama koje su prihvatile izbjeglice iz Afganistana su Kosovo, Albanija i Sjeverna Makedonija.

Kopirati
Drag cursor here to close