Zbogom

Europa će žaliti za Britancima zbog njihova 'smisla za humor'

S Brexitom se postavlja pitanje premoćnog položaja engleskog jezika koji je bio materinji najvećem kontingentu u ustanovama EU-a.
Vijesti / Svijet | 31. 01. 2020. u 07:12 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija će žaliti za Britancima zbog njihova "smisla za humor" i "njihova znanja jezika", rekla je u četvrtak izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager, piše Hina.

Jezik

Dan uoči stvarnog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije, Dankinja, jedna od najistaknutijih osoba u EK-u, rekla je: "Nedostajat će mi jer su donijeli britansku kulturu i znanje jezika koje svi ne posjedujemo".

Vestager, koja je od studenog 2014. europska povjerenica za tržišno natjecanje, rekla je nakon dolaska u Bruxelles da joj je bilo veoma teško zbog toga što se u poslu mora koristiti stranim jezikom.

"Shvatila sam da moram dobro paziti što govorite jer možda to ne mislite", dodala je.

U Bruxellesu "govorimo jednim jezikom, ne znam kako ga zovete", rekla je britanskom novinaru koji joj je postavio pitanje na tiskovnoj konferenciji.

Babilonski toranj

Rekla je da je jednom upitala britanskog povjerenika Jonathana Hilla "nije li nakon svega umoran zbog načina na koji se postupa s njegovim jezikom".

Odgovorio joj je: "Naravno da ne! Počašćen sam što se svi trudite".

Hill, za kojega je Vestager rekla da je s njim "veoma bliska", bio je zadužen za financijska tržišta i podnio je ostavku 25. lipnja, dva dana nakon referenduma održanog u Ujedinjenom Kraljevstvu o Brexitu.

EU sa svoja 24 službena jezika pravi je Babilonski toranj s mnoštvom prevoditeljskih službi. No s Brexitom se postavlja pitanje premoćnog položaja engleskog jezika koji je bio materinji najvećem kontingentu u ustanovama EU-a.

Udar po džepu

Inače, kontinuirana neizvjesnost oko budućnosti trgovinskih odnosa Velike Britanije s Europskom unijom mogla bi koštati britansko gospodarstvo do kraja godine 4,4 milijarde funti, a do kraja desetljeća 15 milijardi funti, procjenjuje u izvješću međunarodna organizacija Rand Europe.

Unatoč tvrdnji premijera Borisa Johnsona da će „provesti brexit”, istraživanje Rand Europea otkrilo je da će formalni izlazak Britanije iz EU-a u petak „samo okončati prvu fazu trgovinske nesigurnosti” koju je uzrokovao brexit, navodi se u izvješću.

Autori osporavaju i premijerova obećanja da će do takozvanog „prijelaznog razdoblja”, 31. prosinca, zaključiti sporazum o slobodnoj trgovini u kanadskom stilu te upozoravaju da bi pregovori „mogli potrajati” budući da se Velika Britanija suočava s „negativnim dugoročnim gospodarskim implikacijama” požurenog dogovora.

Šteta za britansko gospodarstvo ubrzano će rasti dok ne budu utanačeni detalji novih dogovora, a do 2025. rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) mogao bi se smanjiti za 11 milijardi funti, te za 15 milijardi funti do 2029. godine., ukoliko se ne postigne novi dogovor, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close