Putovanja

Srbija i Crna Gora dospjele na ''crvenu listu''

Diplomate EU usvojile su danas prijedlog Njemačke da se Srbija i Crna Gora uklone s liste zemalja izvan Unije za koje je važila preporuka za putovanja preko vanjskih granica Schengenske zone.
Vijesti / Svijet | 14. 07. 2020. u 20:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija uklonila je Srbiju i Crnu Goru s liste zemalja koje su sigurne za putovanja, priopćili su neimenovani dužnosnici EU.

Diplomate EU usvojile su danas prijedlog Njemačke da se Srbija i Crna Gora uklone s liste zemalja izvan Unije za koje je važila preporuka za putovanja preko vanjskih granica Schengenske zone.

Dužnosnici kažu da su putovanja zabranjena zbog širenja zaraze virusom korona, te da je se iz istog razloga nije ni razmišljalo o uključivanju SAD na spisak sigurnosnih zemalja.

Prepravljeni spisak bit će objavljen u narednim satima ili danima. Sama lista predstavlja preporuku, a na članicama EU je da odluče hoće li postupati u skladu s njenim odredbama. Ova lista ažurira se svakih 15 dana.

Uklanjanje Srbije i Crne Gore sa spiska predložila je sinoć kasno Njemačka, koja predsjedava EU, a prijedlog je podržalo nekoliko zemalja, uključujući Francusku, Španjolsku i Nizozemsku, rekli su dužnosnici za Reuters.

Države EU razmatrale su i uklanjanje Alžira i Maroka s liste, ali takav prijedlog nije iznesen.

Luxemburg i Cipar založili su se za uvrštavanje Ujedinjenih Arapskih Emirata na sigurnu listu, na osnovu podataka koje je predstavila Nikozija, ali su se druge zemlje usprotivile, kao i u slučaju istog prijedloga za Izrael, Libiju i Jordan.

Nakon uklanjanja Srbiji i Crne Gore, na spisku će ostati 13 zemalja, i to Alžir, Australija, Kanada, Kina, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Kada se radi o Kini, koja se nalazi na listi, putovanja za kineske državljane od toga hoće li Peking dozvoliti državljanima zemalja EU da putuju u tu zemlju, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close