Tko može?

EU sužava listu zemalja kojima dozvoljava ulazak - BiH ispada iz igre?

Očekuje se da pregovarači tijekom dana suze točne kriterije za zemlje koje će uvrstiti na listu, koji uključuju i način na koji se pojedina zemlja bori s pandemijom.
Vijesti / Svijet | 27. 06. 2020. u 15:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Očekuje se da su pregovarači Europske unije blizu finaliziranju liste zemalja čijim će građanima biti dozvoljeno ponovo putovati Europom, moguće od kraja idućeg tjedna, potvrdili su u subotu diplomati EU. Skoro je izvjesno da će Amerikanci biti isključeni na kratkoročni period zbog broja slučajeva koronavirusa u SAD-u.

Očekuje se da pregovarači tijekom dana suze točne kriterije za zemlje koje će uvrstiti na listu, koji uključuju i način na koji se pojedina zemlja bori s pandemijom. Drugi ključni kriterij je li pojedina zemlja uvela zabranu građanima iz europskih država.

Broj zaraženih u Sjedinjenim Državama skočio je tijekom proteklog tjedna, uz rekord od 45.300 potvrđenih novih dnevnih slučajeva zaraze. Predsjednik Donald Trump također je suspendirao ulazak u zemlju svim građanima iz Schengenske zone slobodnog putovanja dekretom u ožujku.

Diplomati EU potvrdili su kako se očekuje objava službenog sporazuma o kriterijima dozvole ulaska – koji će vjerojatno uključivati limitiranje stope zaraze po 100.000 stanovnika - u ponedjeljak navečer ili utorak ujutro. Diplomati su tražili da ostanu anonimni jer je procedura u tijeku i politički je vrlo osjetljiva.

Procjenjuje se da više od 15 milijuna Amerikanaca putuje u Europu svake godine, a odgoda njihovih posjeta samo bi nanijela dodatni udarac ekonomijama i turističkom sektoru i u Europi i u Sjedinjenim Državama razorenim pandemijom virusa. Smatra se da desetak milijuna Europljana pređe Atlantik radi odmora ili poslovnih aktivnosti svake godine, prenosi AP.

BiH ispala iz igre?

Srbija i Crna Gora su jedine države Zapadnog Balkana koje imaju šansu da im se idući tjedan otvore granice Europske unije (EU).

Imena ovih država stoje na takozvanoj kompromisnoj listi, oko koje, do subote kasno popodne, trebaju usuglasiti zemlje članice EU.

Radio slobodna Europa ima uvid u listu zemlja koja je izrađena kasno u petak, 26. lipnja, nakon šestosatnog sastanka, petog po redu, na razini veleposlanstava zemlja članica Europske unije (EU) u cilju pronalaska zajedničkog stava oko vanjskih granica EU.

Na osvježenoj listi je sada manje od 20 država za koje bi EU mogla otvoriti granice od prvog srpnja, među kojima, iz regije, su samo Srbija i Crna Gora uspele ući.

Bosna i Hercegovina koja je bila na prethodnoj listi, je ispala iz igre jer je ionako bila na granici u ispunjavanju ključnog kriterija.

Ostale zemlje Zapadnog Balkana, poput Albanije, Sjeverne Makedonije i Kosova nisu bile ni predmet rasprave, što je najbolji pokazatelj o situaciji s pandemijom COVID-19 u ovim zemljama.

Ostatak vijesti čitajte na Radio Slobodna Evropa.

Kopirati
Drag cursor here to close