Kosovo je 'sui generis' slučaj

Dvostruki standardi: Španjolska - Katalonija i Srbija - Kosovo?

Glasnogovornica EU odbacila je navode Aleksandra Vučića kako Europska komisija ima dvostruke standarde.
Vijesti / Svijet | 03. 10. 2017. u 20:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glasnogovornica Europske unije Maja Kocijančić odbacila je navode da za Kataloniju, odnosno Španjolsku, važe drugačiji standardi od onih koji su važili za Srbiju u slučaju Kosova i istaknula da je međunarodno pravo univerzalno te da ga EU u potpunosti poštuje.

Kocijančić je, u povodu jučerašnjeg stava Europske komisije, da su slučajevi Kosova i Katalonije "neusporedivi", naglasila da "ne postoje dvostruki standardi".

"Kosovo je 'sui generis' slučaj", rekla je Kocijančić Tanjugu.

"Kao što je to potvrdilo Europsko vijeće, Kosovo je 'sui generis' slučaj i kao takav se ne može usporediti s bilo kojom drugom situacijom. Dvostrukih standarda nema. Međunarodno pravo mora biti univerzalno primjenjeno, a EU ga u potpunosti poštuje", smatra Kocijančić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić smatra kako je stav Europske komisije ipak jasan primjer dvostrukih standarda, kazavši kako će tim povodom Srbija uputiti službeni dopis Europskoj komisiji.

On je, osvrćući se na obrazloženje Europske komisije, ponovio da "nije čuo" da se međunarodno pravo "primjenjuje na članice EU i na 'nečlanice'", niti da postoji bilo koja rezolucija UN-a koja spominje mogućnost secesije Kosova i Metohije.

Preporučujemo zanimljiv znanstveni tekst prof.dr.sc Mile Lasića pod nazivom ''Pravni (i politički) sustav Europske unije ''

Kopirati
Drag cursor here to close