Ima li kraja agoniji

EU se nada sporazumu o Brexitu u nedjelju

Britanska teritorija Gibraltar najveća je sporna točka, dok je španjolski premijer Pedro Sanchez zauzeo oštar stav prema tom pitanju uoči lokalnih izbora u Andaluziji.
Vijesti / Svijet | 22. 11. 2018. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvadeset sedam nacionalnih veleposlanstava Europske unije danas će finalizirarti nacrt deklaracije o budućim vezama između bloka i Ujedinjenog Kraljevstva, uoči planiranog summita u nedjelju. 

Britanija bi trebala napustiti EU 29. ožujka 2019., ali dvije strane tek moraju odobriti sporazum o razlazu i skicirati svoje buduće veze nakon britanskog odlaska. Čelnici EU nadaju se da će sporazum biti odobren na nedjeljnom summitu. 

Britanska premijerka Theresa May nije uspjela premostiti sve jazove s EU na jučerašnjim razgovorima u Beuxellesu i priopćila je da će se vratiti u subotu, u nadi da će intervencija "u posljednji minut" biti dovoljna za usvajanje sporazuma. 

Britanska teritorija Gibraltar najveća je sporna točka, dok je španjolski premijer Pedro Sanchez zauzeo oštar stav prema tom pitanju uoči lokalnih izbora u Andaluziji. 

Povećavajući neizvjesnost, njemački diplomati poručili su kolegama iz EU u Bruxellesu da kancelarka Angela Merkel neće doći na summit u nedjelju na nove pregovore, što znači da tekst sporazuma mora biti usklađen prije susreta čelnika. 

Deklaracija o Brexitu, koja sadrži više od 20 stranica, treba biti dogovorena i objavljena u nedjelju. Ona mora pratiti britanski sporazum o povlačenju na gotovo 600 stranica koji je objavljen u prošlom tjednu i koji je doveo  do ostavki nekoliko ministara u vladi premijerke May. 

Pritisak se često gomila uoči osjetljivih summita EU, i blok je također poznat po tome što ponekad propušta samonametnute rokove. Diplomati su, ipak, upozorili da što duže tekst sporazuma o Brexitu ostane nedovršen, time su veći rizici, prenosi Reuters. 

Kopirati
Drag cursor here to close