Iran opovrgava

EU sankcionira Iran zbog planiranih napada u Europi

Iran je zanijekao bilo kakvu vezu s atentatima, rekavši da je cilj tih optužbi naštetiti europsko-iranskim odnosima.
Vijesti / Svijet | 08. 01. 2019. u 19:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija zamrznula je u utorak imovinu iranske obavještajne službe i dvojice agenata, nakon što je Nizozemska optužila Teheran za dva ubojstva na svome teritoriju i priključila se Francuskoj i Danskoj u tvrdnjama da je Iran planirao još napada u Europi.

To je prvi put da je EU sankcionirao Iran nakon što je prije tri godine ukinuo sankcije Teheranu poslije potpisivanja nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama.

"EU se dogovorio oko uvođenja sankcija iranskoj obavještajnoj službi zbog atentata na europskom tlu. Unija šalje snažan signal da neće tolerirati takvo ponašanje u Europi", napisao je na Twitteru danski ministar vanjskih poslova Anders Samuelsen, prenosi Hina.

Nizozemska vlada u utorak je javno optužila Iran za planiranje, kao i za dva izvedena atentata 2015. i 2017. u pismu parlamentu u kojem prijeti dodatnim gospodarskim sankcijama ako Iran ne bude surađivao s europskim istražiteljima.

Iran je zanijekao bilo kakvu vezu s atentatima, rekavši da je cilj tih optužbi naštetiti europsko-iranskim odnosima.

Pariz optužuje Teheran za planiranje bombaškog napada na skup iranske oporbe kod Pariza, dok je Danska objavila da je spriječila plan iranske obavještajne agencije da ubije iranskog oporbenog političara na svome teritoriju.

Nizozemska je priopćila da ima "snažne indicije" kako Iran stoji iza ubojstva dvojice nizozemskih državljana iranskog porijekla 2015. i 2017.

Iran opovrgava bilo kakvu umiješanost u te atentate.

Kopirati
Drag cursor here to close