Europska perspektiva

EU potiče bh. napore u zbrinjavanju viškova streljiva

EU ostaje predana europskoj perspektivi BiH kao nedjeljive i suverene zemlje
Vijesti / Svijet | 07. 11. 2018. u 14:36 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Delegacije Europske unije (EU) pri Ujedinjenim narodima (UN) João Vale de Almeida potvrdio je tijekom diskusije u Vijeću sigurnosti o stanju u Bosni i Hercegovini kako EU ostaje predana europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, nedjeljive i suverene zemlje.  

''Europska unija ponavlja svoju nedvosmislenu predanost europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, nedjeljive i suverene zemlje'', izjavio je Vale de Almeida, podsjećajući na zaključke EU-a iz lipnja ove godine.

Istaknuo je kako nakon izbora 7. listopada EU očekuje da će se svi lideri u BiH konstruktivno angažirati na formiranju vlasti na svim razinama, u interesu svih građana.

Nastavak reformi prioritet

''Europska unija podsjeća da očekuje od vlasti u BiH da daju prioritet nastavku reformi potrebnih za napredovanje na europskom putu, osiguravajući potpunu i učinkovitu provedbu Reformske agende'', navodi visoki europski dužnosnik, referirajući se na stanje u BiH.

Dodao je da u tom kontekstu Vijeće pozdravlja nastavak nazočnosti Operacije „Althea“, koja se nakon Strateškog pregleda iz 2017. godine ponovo usmjerila na svoj temeljeni mandat, uz zadržavanje elemenata izgradnje kapaciteta i obuke koji se još uvijek smatraju potrebnim i ukidanje ostalih elemenata koji više nisu relevantni.

''U tom kontekstu, kao dio cjelokupne strategije EU za Bosnu i Hercegovinu, Vijeće potvrđuje spremnost EU da u ovoj fazi nastavi izvršni vojni mandat Operacije „Althea“ kako bi podržao vlasti Bosne i Hercegovine u očuvanju sigurnog i sigurnog okruženja, pod obnovljenim mandatom UN-a'', kazao je Vale de Almeida.

Istovremeno, podsjetio je kako Vijeće očekuje predstavljanje narednog strateškog pregleda 2019. godine kao osnove za diskusiju sa zemljama članicama o zadacima i mogućnostima EUFOR-a za budućnost Operacije, imajući u vidu i potrebu za podrškom napretku Bosne i Hercegovine u procesu europskih integracija i uzimajući u obzir sigurnosnu situaciju na terenu.

Što prije zbrinuti višak streljiva

Naveo je i kako Vijeće potvrđuje važnost kontinuirane koordinacije operacije EUFOR Althea s drugim međunarodnim akterima na terenu.

''EU, istovremeno, nastavlja poticati vlasti Bosne i Hercegovine, uz podršku međunarodne zajednice, da ubrza svoje napore u zbrinjavanju viškova streljiva, naoružanja i eksplozivnih sredstava, kao i deminiranja i ostalih neriješenih pitanja'',poručio je Vale de Almeida, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close