Aleksey Navalni

EU novim sankcijama udara po Rusiji

Ministri vanjskih poslova EU usuglasili su se da uvedu nove sankcije Rusiji nakon uhićenja disidenta Alekseja Navalnog, potvrdili su diplomatski izvori za dpa u ponedjeljak.
Vijesti / Svijet | 22. 02. 2021. u 19:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AFP / Aleksey Navalni

Ministri vanjskih poslova EU usuglasili su se da uvedu nove sankcije Rusiji nakon uhićenja disidenta Alekseya Navalnog, potvrdili su diplomatski izvori za dpa u ponedjeljak.

Rad sada može započeti na izboru meta sankcija i uspostavi zakonskog okvira. Zamrzavanje sredstava ili zabrana putovanja također mogu biti uvedeni onima koji su bili angažirani u zatvaranju kritičara Kremlja.

Očekuje se da EU koristi svoj novi globalni mehanizam protiv kršenja ljudskih prava širom svijeta,  prvi put otkako je uspostavljen.

Blok je također pribjegao kaznenim mjerama zbog ruske uloge u ukrajinskom sukobu i nakon trovanja Navalnog u kolovozu.

Rusija je zaprijetila odmazdom ako EU uvede nove sankcije.

Nakon što je preživio trovanje nervnim agensom i liječen je u Njemačkoj, Navalni se vratio u Rusiju saredinom siječnja i odmah je bio uhićen. Tada je osuđen na zatvorsku kaznu zbog kršenja odredbi uvjetne kazne.

Članice EU pozivale su na njegovo oslobađanje, u jeku prosvjeda u znak podrške Navalnom u Rusiji tijekom kojih je uhićeno na tisuće ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close