Odbacili mogućnost pregovora

EU ne žele nove pregovore o Brexitu

''Sporazum koji je za stolom najbolji je i jedini mogući sporazum'', izjavio je glasnogovornik komisije Margaritis Schinas
Vijesti / Svijet | 07. 01. 2019. u 13:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija ponovila je u ponedjeljak da čelnici Europske unije neće ponovo pregovarati o sporazumu o Brexitu koji je dogovoren u prošlom mjesecu s britanskom premijerkom Theresom May.

''Sporazum koji je za stolom najbolji je i jedini mogući sporazum'', izjavio je glasnogovornik komisije Margaritis Schinas novinarima odgovarajući na molbu da prokomentira telefonski razgovor od petka između May i predsjednika komisije Jean-Claudea Junckera, prenosi Fena.

Također je ponovio da nikakvi razgovori nisu planirani među pregovaračima iz dvije strane "jer su pregovori dovršeni".

Schinas je ponovio da je razgovor Junckera i May u petak bio "prijateljski" i da će dvoje čelnika ponovo razgovarati u ovom tjednu.

May nije uspjela dobiti parlamentarnu podršku za sporazum koji je dogovorila s kolegama iz Europske unije u prošlom mjesecu, i očekuje se da ponovo zakaže glasovanje u narednom tjednu. Na samitu čelnika EU održanom 14. prosinca, ona je zatražila od lidera bloka da modificiraju neke njegove odredbe, ali su oni inzistirali da neće ponovo otvarati sporazum, prenosi Reuters.

Podsjetimo, više Britanaca želi ostati u Europskoj uniji nego je napustiti, prema anketi objavljenoj u nedjelju koja je ujedno pokazala da birači žele preuzeti stvar u svoje ruke i donjeti odluku sami.

Velika Britanija izlazi iz Europske unije 29. ožujka, no premijerka Theresa May i dalje se bori da parlament odobri njezin izlazni dogovor s Bruxellesom, produbljujući tako nesigurnost oko toga je li dogovor uopće moguć te hoće li zemlja na kraju napustiti Uniju.

Kopirati
Drag cursor here to close