Degradiran status

EU digla ruke od Guaida

Članice EU navode u priopćenju da je on dio demokratske opozicije - usprkos rezoluciji Europskog parlamenta iz prošlog tjedna koja poziva vlade država EU da održe poziciju Guaida kao šefa države.
Vijesti / Svijet | 25. 01. 2021. u 14:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Juan Guaido je "privilegirani posrednik" u Venezueli ali se više ne smatra prijelaznim predsjednikom države, navodi se u zajedničkom priopćenju država članica EU objavljenom u ponedjeljak, držeći se svoje odluke da degradiraju njegov status.

Dvadesetsedam država članica EU priopćile su 6. siječnja da više ne mogu priznavati Guaida nakon što je izgubio položaj uoči parlamentarnih izbora u prosincu, usprkos tome što EU ne priznaje to glasovanje.

Nakon spornog reizbora predsjednika Nicolasa Madura u 2018., Guaido je, kao čelnik parlamenta, postao prijelazni predsjednik. Sjedinjene Države i Britanija još smatraju Guaida legitimim čelnikom Venezuzele.

Status prelaznog predsjednika daje Guaidu pristup sredstvima koja su od Madura zaplijenile zapadne vlade, i omogućuje međunarodnu i unutarnju podršku njegovom prodemokratskom pokretu.

Članice EU navode u priopćenju da je on dio demokratske opozicije - usprkos rezoluciji Europskog parlamenta iz prošlog tjedna koja poziva vlade država EU da održe poziciju Guaida kao šefa države.

''EU poziva na slobodu i sigurnost svih političkih oponenata, posebno predstavnika opozicijskih stranaka izabranih u Narodnu skupštinu u 2015., a prije svih Juana Guaida'', navodi se u priopćenju nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU u Bruxellesu.

''EU ih smatra važnim akterima i privilegiranim posrednicima'', navodi se u priopćenju i poziva se opozicija da se ujedini u borbi protiv Madurove vladavine.

Skupština izabrana u 2015. ima većinu iz opozicijskih stranaka, dok je nova skupština u rukama Madurovih saveznika, nakon što je opozicija pozvala Venezuelance da bojkotiraju glasovanje, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close