Australija tvrdi, EU opovrgava

EU blokirala 3.1 milijuna doza cjepiva?

Reuters piše kako je EU pojačala nadzor nad izvozom cjepiva prošlog mjeseca.
Vijesti / Svijet | 06. 04. 2021. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija blokirala je isporuku 3.1 milijuna doza cjepiva AstraZeneca za Australiju koja sad ima malo nada da će dobiti preostalih 400 tisuća doza koje je naručila, rekao je u utorak za Reuters neimenovani vladin dužnosnik.

Ovaj potez, koji se događa u vrijeme kad se diljem Unije raspravlja o posljedicama cijepljenja ovim cjepivom, usložnjava kampanju cijepljenja u Australiji koja zaostaje 83 posto za prvotnim planom.

Reuters piše kako je EU pojačala nadzor nad izvozom cjepiva prošlog mjeseca.

"Blokirali su 3.1 milijuna doza za sada," rekao je izvor iz australske vlade dodajući kako su do sada primili 300 tisuća doza dok bi dodatnih 400 tisuća trebalo stići do kraja travnja.

"Nismo se prestali nadati ali ih prestajemo uzimati kao očekivane zalihe'', rekao je izbor koji je želio biti anoniman jer, kako navodi Reuters, nije zadužen za davanje izjava po ovome pitanju.

No, Europska komisija je u utorak demantirala da je blokirala izvoz 3,1 milijuna doza Astrazenecina cjepiva u Australiju.

“Ne, ne možemo potvrditi nijednu novu blokadu izvoza, ni u Australiju ni u bilo koju drugu zemlju”, izjavio je na konferenciji za novinare glasnogovornik Komisije Eric Mamer.

Komisija je početkom ožujka blokirala izvoz 250 tisuća doza AstraZenecina cjepiva u Australiju, jer ta tvrtka ne ispunjava svoje ugovorne obveze o isporuci cjepiva Europskoj uniji.

Europska unija tvrdi da AstraZeneca nije izvršila svoj dio ugovornih obveza, zbog čega se cijepljenje u Europskoj uniji odvija znatno sporijim tempom nego, primjerice, u Ujedinjenom Kraljevstvu.

London je pak naručio 100 milijuna doza cjepiva AstraZenece, a jednu dozu tog cjepiva primilo je već 18 milijuna Britanaca.

Bruxelles tvrdi da AstraZeneca favorizira Veliku Britaniju, što britansko-švedska kompanija odbacuje.

Blokada izvoza cjepiva AstraZenece pogodila bi Veliku Britaniju pošto se dio doza za njihove potrebe proizvodi u Belgiji.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close