Financial Times

EU bi mogla učiniti povijesnu grešku na Balkanu

Britanski list navodi primjer rješavanja spora između Sjeverne Makedonije i Grčke, čime je Skoplje pokazalo da odustaje od ultranacionalizma prethodnika.
Vijesti / Svijet | 15. 05. 2019. u 22:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

/ Ilustracija

EU ne bi trebala odustati od Balkana, a neispunjena obećanja o članstvu bi mogla oslabiti umjerene i reformske struje u regiji, ocijenio je "Financial Times".

EU bi mogla da učiniti jednu povijesnu grešku na Balkanu, jer lideri Unije na summitu u srpnju trebaju odlučiti o pristupnim pregovorima s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Odluka treba biti jednoglasna, ali neke zemlje poput Francuske i Nizozemske oklijevaju s narednom fazom proširenja Unije, naveo je FT.

Francuzi žele da se EU fokusira na svoje reforme, jačanje zone eura i izbjegavanje mjera koje bi mogle ojačati nacionalističke i populističke struje. Međutim, to bi se moglo okrenuti protiv Unije, koja smatra da Balkan drži pod kontrolom, smatra FT.

Britanski list navodi primjer rješavanja spora između Sjeverne Makedonije i Grčke, čime je Skoplje pokazalo da odustaje od ultranacionalizma prethodnika. Narod Sjeverne Makedonije možda će se zapitati hoće li EU ikada otvoriti svoja vrata ako hrabra diplomacija i vješto upravljanje nacionalnim dimenzijama konflikta oko imena ne budu nagrađeni pristupnim pregovorima, naveo je list.,prenose Nezavisne.

Takvo kašnjenje bi odložilo reforme u Sjevernoj Makedoniji, potkopalo borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, a to bi moglo oživiti i makedonski šovinizam, ocjenjuje list.

"Ako vrata EU-a ostanu zatvorena, umjerene struje mogu biti diskreditirane. Međutim, postoji i opasnost da vrata budu otvorena Sjevernoj Makedoniji, a Albanija bude ostavljena na čekanje. Takva inicijativa bi bacila ulje na vratru panalbanskog nacionalizma", navodi FT i dodaje da bi postojao rizik od eksplicitnijeg oživljavanja ideje "velike Albanije".

Britanski list u daljoj analizi smatra da bi takav scenarij dodatno pojačalo napore o rješavanju pitanja između Beograda i Prištine i pojačalo tenzije između Bošnjaka, Hrvatska i Srba u BiH.

"Ako se pojača regionalna nestabilnost zbog stidljivosti EU-a, tada će se stvoriti pogodno tlo za strano miješanje", dodaje list navodeći utjecaje Rusije, Turske i Kine.

Oni koji kritiziraju proširenje EU-a u pravu su kad kažu da je u balkanskim zemljama kvalitet demokracije i pravne države niži u odnosu na norme EU. Ali će povjerenje regije u EU i entuzijazam njenog naroda za teške reforme neophodne za članstvo, biti umanjeni ako EU na summitu u srpnju ne uputi pozitivan signal, dodao je britanski list.

Kopirati
Drag cursor here to close