Objavila La Repubblica

EU bi mogla pokrenuti prekršajni postupak protiv Italije

Novine navode detalje iz, kako tvrde, nacrta pisma koje će biti poslano talijanskoj vladi, koja je pokrenula nove velike inicijative na polju socijalnih davanja kako bi osnažila treću po veličini ekonomiju eurozone.
Vijesti / Svijet | 05. 06. 2019. u 11:27 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europsko povjerenstvo pokrenut će disciplinski postupak protiv Italije u srijedu i poslat će pismo vladi u Rimu u kojem navodi da fiskalnoj politici Rima nedostaje razboritosti i da bi mogla izložiti zemlju šoku izazvanom nepovjerenjem tržišta, objavile su danas novine La Repubblica. 

Novine navode detalje iz, kako tvrde, nacrta pisma koje će biti poslano talijanskoj vladi, koja je pokrenula nove velike inicijative na polju socijalnih davanja kako bi osnažila treću po veličini ekonomiju eurozone. 

Dnevne novine također pišu da će Povjerenstvo zatražiti od Rima da napravi rezove u proračunu u iznosu između tri i četiri milijarde eura kako bi izbjegli sankcije EU-a. 

''Odsustvo razumne proračunske politike izlaže zemlju šoku gubitka povjerenja tržišta, s negativnim posljedicama po realni sektor i ekonomski rast - navodi La Repubblica optužbe iz pisma. 

Italija je jedva izbjegla takvu disciplinsku akciju krajem prošle godine, kada je postigla sporazum s Povjerenstvom o svom proračunu za 2019. Povjerenstvo je prvobitno odbilo nacrt proračuna, navodeći da on neće umanjiti talijanski golemi dug. 

Italija je umanjila ciljnu cifru proračunskog deficita na 2,04 posto BDP-a s prvobitnog plana od 2,4 posto ali je, ipak, dominantniji partner u vladajućoj koaliciji, desničarska Liga, pozvala na novi golemi proračun za 2020. 

Čelnik Lige i zamjenik premijera Matteo Salvini u srijedu je pozvao države članice EU-a da sazovu sastanak na kome bi se razmotrila fiskalna pravila bloka, koga on optužuje za siromašenje Talijana i sprječavanje ekonomskog rasta njegove zemlje. 

''Učinit ćemo sve da ostanemo unutar naših uspostavljenih parametara, ali ako vam djeca ostanu gladna, šta možete učiniti? Kada ostanete unutar parametara, i dopustite da vaše dijete postane gladno, da li ćete razmatrati parametre ili ćete nahraniti dijete? Djeca su uvijek na prvom mjestu'', izjavio je Salvini.    

Salvini i njegov koalicijski partner koji također obavlja dužnost zamjenika premijera, Luigi Di Maio, raspravljali su u utorak o mogućnosti kršenja pravila EU-a o proračunskom deficitu u telefonskom razgovoru, pišu druge talijanske dnevne novine Corriere della Sera, u srijedu. 

Corriere ne navodi u svom članku, u kome se ne poziva na bilo kakve izvore, da li su dvojica čelnika postigli sporazum o tome da li da ne premaše limit proračunskog deficita od tri posto BDP-a za  2020. godinu. 

Salvini i Di Maio, koji predvodi pokret Pet zvijezda, spremni su da ponovo razgovaraju o tom i drugim pitanjima, uključujući i eventualno restrukturiranje vlade u srijedu navečer ili u četvrtak, dodaje Corriere, prenosi Reuters. 

Kopirati
Drag cursor here to close