Sahle-Work Zewde

Etiopija dobila prvu predsjednicu u povijesti

Predsjednička dužnost u Etiopiji ceremonijalna je jer izvršnu vlast obnaša premijer.
Vijesti / Svijet | 25. 10. 2018. u 13:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Etiopski parlamentarni zastupnici u četvrtak su jednoglasno potvrdili diplomatkinju Sahle-Work Zewde za prvu predsjednicu te afričke države nastavljajući reforme političkog sustava koje je počeo provoditi premijer Abiy Ahmed, piše Hina.

Sahle-Work četvrti je šef države Etipoije otkako je ta zemlja dobila ustav 1995. koji predviđa predsjedniku države najviše dva šestogodišnja mandata.

Sahle-Work bila je posebna izaslanica glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa pri Afričkoj uniji, a u karijeri bila je i veleposlanica u Francuskoj, Džibtuiju te Senegalu, piše agencija AFP.

Predsjednička dužnost u Etiopiji ceremonijalna je jer izvršnu vlast obnaša premijer.

"U patrijarhalnom društvu poput našeg, imenovanje žene za šeficu države ne samo da postavlja novi standard za budućnost već i čini normalnim da žene donose odluke u javnom životu", napisao je Fitsum Arega, predstojnik ureda premijera, a prenosi Reuters.

Prošli tjedan kada je premijer Abiy Ahmed rekonstruirao svoju vladu, imenovao je deset žena na ministarske dužnosti čime je Etiopija postala treća afrička država nakon Ruande i Sejšela koja je postigla rodni paritet u vladi.

"Kada u zemlji nema mira, majke su ogorčene. Stoga moramo raditi na osiguranju mira za dobrobit naših majki", rekla je Sahle-Work pošto je potvrđena.

Prije glasanja o novoj predsjednici, oba doma parlamenta potvrdila su ostavku predsjednika Mulatua Teshome koji je bio na dužnosti od 2013., no nije objašnjen razlog njegove ostavke.

Otkao je Abiy prisegnuo na dužnost počeo je provoditi reforme, među kojima je oprost za disidente.

Kopirati
Drag cursor here to close