Militantna skupina

ETA se ispričala žrtvama

ETA je objavila primirje u 2011. i predala je naoružanje u travnju 2017., privodeći kraju najdužu oružanu pobunu u zapadnoj Europi.
Vijesti / Svijet | 20. 04. 2018. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Baskijska militantna grupa ETA ispričala se zbog boli koju je nanijela svojim žrtvama tijekom svoje polustoljetne nasilne kampanje na stvaranju neovisne države u sjevernoj Španjolskoj i jugozapadnoj Francuskoj. 

Isprika dolazi uoči očekivane objave grupe  ETA o konačnom gašenju početkom narednog mjeseca, samo nešto više od godinu dana nakon što je okončala svoju oružanu separatističku kampanju predajući oružje i eksplozive.  

ETA je objavila primirje u 2011. i predala je naoružanje u travnju 2017., privodeći kraju najdužu oružanu pobunu u zapadnoj Europi. 

- Svjesni smo da smo tijekom ovog dugačkog perioda oružane borbe nanijeli mnogo boli, uključujući i brojne štete za koje nema nadoknade. Želimo odati počast poginulima, ranjenim i žrtvama koje su izazvane akcijama ETA-e, istinski se ispričavamo - navodi grupa u današnjem priopćenju  objavljenom u baskijskim novinama Gara. 

- Kada gledamo naprijed, pomirenje je jedan od zadataka koji se moraju obaviti u Baskiji, nešto što se već desilo među njenim građanima. Potrebno je prihvatiti istinu na konstruktivan način, zacijeliti rane i pružiti garancije kako se ta patnja ne bi ponovila - navodi grupa u priopćenju.  

Španjolska vlada pozdravila je ispriku i priopćila  da je grupa poražena "oružjem demokracije", prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close