Rješenje s dvije države

Erdogan - vrijeme za realističan prijedlog za rješenje ciparskog pitanja

Erdogan želi rješenje s dvije države za Cipar
Vijesti / Svijet | 27. 10. 2020. u 15:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak da je vrijeme da se iznese realističan prijedlog za rješenje ciparskog pitanja s dvije države, smatrajući da su parametri sadašnjih pregovora neodrživi.

Cipar je podijeljen nakon turske invazije 1974. potaknute kratkim državnim udarom uz potporu Grčke. Europska unija primila je Cipar 2004. u punopravno članstvo, a predstavlja ga međunarodno priznata vlada ciparskih Grka na jugu otoka.

Na sjeveru otoka proglašena je Turska Republika Sjeverni Cipar koju priznaje samo Turska.

Zadnji pokušaj ujedinjenja otoka propao je sredinom 2017. Dvije strane međusobno su se optužile za neuspjeh.

Ankara optužuje Europsku uniju da je prekršila zakone primivši samo ciparske Grke.

Govoreći na konferenciji za novinare s novoizabranim predsjednikom ciparskih Turaka Ersinom Tatarom u Ankari, Erdogan je rekao da je pristup ciparskih Grka blokirao dosadašnje pokušaje da se pronađe rješenje, piše Hina.

„Mora se shvatiti da se nikakav rezultat ne može postići po postojećim parametrima nakon pregovaračkog procesa koji traje više od pola stoljeća”, rekao je.

„U ovoj fazi, vjerujemo da će pokretanje pregovora na osnovi federacije biti gubitak vremena. Vjerujemo stoga da se rješenje s dvije države sada mora iznijeti na stol kroz realistični prijedlog”.

Turska je već ranije kazala da je rješenje s dvije države potrebno kako bi se riješilo ciparsko pitanje, ali optužuje vladu ciparskih Grka da ne želi pregovarati.

Tatar je kazao da je turski prijedlog da se održi neformalan sastanak između Turske, Sjevernog Cipra, ciparskih Grka, Grčke i UN-a „posljednja prilika” za dogovor.

Ranije ovaj mjesec, Sjeverni Cipar je djelomično otvorio priobalni grad Varoshu, ograđeno ljetovalište napušteno na ničijoj zemlji od 1974., što su kritizirali SAD, Grčka i ciparski Grci.

Erdogan, koji je kazao da će posjetiti Sjeverni Cipar 15. studenoga, rekao je da želi ondje imati piknik.

Kopirati
Drag cursor here to close