Jačanje odnosa s Ukrajinom

Erdogan: Turska ne priznaje ilegalnu aneksiju Krima

"Naša želja je da se sukobi na istoku Ukrajine što prije riješe mirnim i diplomatskim metodama", poručio je Erdogan.
Vijesti / Svijet | 03. 11. 2018. u 21:22 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, koji se danas u Istanbulu sastao s ukrajinskim kolegom Petrom Poroshenkom, nakon sastanka je poručio kako Turska ne priznaje ilegalnu aneksiju Krima, te da će nastaviti jačati svoje odnose s Ukrajinom.

Erdogan i Poroshenko sastali su se danas u palači Mabeyn u Istanbulu. Nakon bilateralnog sastanka, održan je i Sedmi sastanak Vijeća za stratešku suradnju na visokom nivou Turske i Ukrajine. Nakon toga, Erdogan i Poroshenko su govorili na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Jačanje odnosa s Ukrajinom

"Nastavit ćemo jačati naše odnose s Ukrajinom", poručio je Erdogan nakon sastanka, te dodao: "Ponovo smo naglasili da ne priznajemo i nećemo priznati nezakonitu aneksiju Krima."

Erdogan je istaknuo kako je tijekom sastanka bilo govora i o sukobima na istoku Ukrajine, a u vezi s tim je ponovio stav Turske.

"Naša želja je da se sukobi na istoku Ukrajine što prije riješe mirnim i diplomatskim metodama", poručio je Erdogan.

Podsjetio je kako je tijekom sastanka bilo govora i o regionalnim temama, te naglasio kako je Turska snažno potvrdila svoj stav kada je riječ o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političkog jedinstva Ukrajine.

Borba protiv FETO-a

Jedna od tema o kojima se razgovaralo tijekom današnjih susreta je i borba protiv terorističke organizacije FETO, a Erdogan je kazao kako je Ukrajina kao prijateljska zemlje dala podršku Turskoj.

"Vjerujem da će se u narednom periodu naša suradnja nastaviti u kontekstu potpunog okončanja djelovanja FETO-a u Ukrajini", poručio je Erdogan.

Na pitanje novinara u vezi s posljednjim telefonskim razgovorom s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, Erdogan je kazao kako je tijekom razgovora bilo riječi o situaciji na sjeveru Sirije.

"Naš cilj je da pripadnici terorističke organizacije PYD/YPG što prije napuste grad Manbij", podvukao je Erdogan.

Ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko kazao je kako je Sedmi sastanak Vijeća za stratešku suradnju na visokom nivou Turske i Ukrajine bio veoma učinkovit.

Dodao je kako je tijekom sastanka bilo govora i o skorom potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini između dvije zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close