Povezan s Europom

Erdogan: TANAP je projekt mira

Rekao je kako je uspješno okrunjen jedan zajednički proces na kojem su s velikim strpljenjem 7,5 godina zajednički radili Turska, Azerbejdžan i Gruzija.
Vijesti / Svijet | 30. 11. 2019. u 16:03 Anadolija
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trans-anadolijski plinovod (TANAP) je regionalni projekt i najkonkretniji primjer vizije mira Turske, poručio je u subotu u Edirneu turski predsjednike Recep Tayyip Erdogan.

Svečanom ceremonijom u Ipsali, na tursko-grčkoj granici, Trans-anadolijski plinovod (TANAP), najduži dio Južnog plinskog koridora, službeno je povezan s Europom, čime počinje isporuka plina iz Azerbejdžana Evropi.

"Ovim projektom potvrdili smo svoju volju i namjeru da bogatstva koja imamo damo na korist našim građanima, svim narodima regije, ali i čitavom čovječanstvu. S TANAP-om, osim što smo željeli osigurati energetske potrebe naše zemlje, imali smo cilj doprinijeti sigurnosti opskrbe energijom Europe", rekao je Erdogan.

Rekao je kako je uspješno okrunjen jedan zajednički proces na kojem su s velikim strpljenjem 7,5 godina zajednički radili Turska, Azerbejdžan i Gruzija.

Foto: AA / Okrunjen zajednički proces

"Prije svega, TANAP se preko Azerbejdžana, Gruzije i Turske povezuje na TAP (Trans-jadranski plinovod). Tu će svakako imati koristi i zemlje Bugarska, Grčka, Sjeverna Makedonija, Albanija, Srbija, BiH. Dok poduzimamo sve te korake, želim naglasiti da je ovo regionalni projekt, a posebno naglašavam i to da je, prije svega, projekt mira", rekao je Erdogan.

Naglasio je kako je projekat TANAP realiziran prema predviđeno planu, i pored svih izazova i nedaća s kojima su bili suočeni u posljednjem periodu.

"U periodu od lipnja 2012. godine, uložili smo velike napore na realizaciji projekta TANAP. Unatoč svim izazovima koji su dolazili iznutra i izvana, regionalnim tenzijama, pa do svih nestabilnosti poput direktnih sukoba, s projektom TANAP-a smo napredovali prema predviđenom planu", poručio je Erdogan.

Foto: AA / Veliki napori su uloženi na realizaciju 

TANAP je najkonkretniji primjer vizije mira naše zemlje, dodao je Erdogan.

Dotakao i sporazuma između Turske i međunarodno priznate Vlada u Libiji o vodenim granicama.

"Nikada nećemo odustati od naših prava, nećemo dozvoliti da itko gazi i oduzima prava kiparskih Turaka, niti ćemo od bilo koga tražiti ono što nam ne pripada."

Erdogan je kazao kako oni kojima je kap nafte vrijednija od kapi ljudske krvi i ljudskog života nisu donijeli mir i blagostanje svijetu. Kako je kazao, Turska neće njihovom galamom povući svoje brodove iz Istočnog Sredozemlja.

Foto: AA / Recep Tayyip Erdogan

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev kazao je prije svega kako je povezivanje TANAP-a s Europom povijesni dan.

"Ovaj projekt (TANAP) uspostavit će mostove između zemalja, donijet će suradnju, zapošljavanje, kao i dugoročne sporazume", rekao je Aliyev.

Dodao je kako je TANAP u suštini jedan projekt međunarodne suradnje koji spaja sedam zemalja.

Ceremoniji su, pored Erdogana i Aliyeva, nazočili i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, predsjednica skupštine Srbije Maja Gojković, kao i brojni drugi uzvanici.

Kopirati
Drag cursor here to close