Poziv

Erdogan pozvao islamski svijet da pomogne Albaniji

Erdogan je u Istanbulu govorio na ceremoniji otvaranja 35. sastanka Stalnog odbora za ekonomsku i trgovinsku suradnju Organizacije islamske saradnje (COMCEC).
Vijesti / Svijet | 27. 11. 2019. u 11:11 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan uputio je danas poziv cijelom islamskom svijetu da pomogne Albaniji, koja je pogođena zemljotresom, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u Istanbulu govorio na ceremoniji otvaranja 35. sastanka Stalnog odbora za ekonomsku i trgovinsku suradnju Organizacije islamske saradnje (COMCEC).

Na početku govora Erdogan je skrenuo pažnju na situaciju u Albaniji, koja je jučer pogođena snažnim zemljotresom, a u kojem je, prema posljednjim informacijama, poginulo najmanje 25 osoba.
Istakao je da je od jučer u dva navrata telefonom razgovarao s albanskim premijerom Edijem Ramom i prenio mu poruke saučešća.

"Smatram da bismo trebali stajati uz Albaniju i pomoći ovoj zemlju u kontekstu posljedica zemljotresa. Smatram da je to posebno obaveza Islamske organizacije za razvoj. Vjerujem da bi ovakvi koraci bili vrlo korisni. To je bratska obaveza i korisno je napraviti taj korak", rekao je Erdogan, te poručio: "Pozivam cijeli islamski svijet da pomogne Albaniji pogođenoj zemljotresom".

U nastavku je uputio kritike na račun Vijeća sigurnosti UN-a, poručivši kako sve ovisi od toga šta će kazati jedna od pet stalnih zemalja članica VSUN-a.

"Ne zavaravajmo se (COMCEC), najprije trebamo vjerovati u sebe. Ova organizacija nije obična organizacija. Kao Organizacija islamske suradnje, kao Islamska organizacija za razvoj, uočimo našu snagu, dobro upoznajmo sebe, shvatimo sebe i u skladu s tim odredimo naš stav", poručio je Erdogan.

Erdogan je također kazao kako Izrael ne poštuje prava Palestinaca na život, imovinu i rad i time ne ugrožava samo regiju, već i budućnost cijelog svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close