Pobjeda nad ISIL-om

Erdogan: Povlačenje iz Sirije pravi je potez Trumpa

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozdravio je prošlomjesečnu odluku Donalda Trumpa da povuče američke trupe iz Sirije.
Vijesti / Svijet | 08. 01. 2019. u 09:05 Fena
Kopirati

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozdravio je prošlomjesečnu odluku Donalda Trumpa da povuče američke trupe iz Sirije, ali je kazao kako povlačenje mora biti urađeno pažljivo i s "pravim partnerima“. 

U autorskom tekstu za New York Times u ponedjeljak, dan prije planiranog susreta s američkim državnim savjetnikom za državnu sigurnost Johnom Boltonom, Erdogan je izrazio tursku posvećenost pobjedi nad oružanom grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL ili ISIS) i ''drugim terorističkim grupama'' u Siriji, prenosi Al Jazeera Balkans.  

''Predsjednik Trump je napravio pravi potez kada je pozvao na povlačenje iz Sirije. Povlačenje SAD-a, međutim, mora biti pažljivo isplanirano i izvedeno u suradnji s pravim partnerima kako bi se zaštitili interesi SAD-a, međunarodne zajednice i sirijskog naroda'', napisao je turski čelnik. 

''Turska, koja ima drugu najveću aktivnu vojsku u NATO-u, jedina je država sa snagom i posvećenošću da uradi taj zadatak'', dodao je.  

U iznenadnoj objavi, Trump je 19. prosinca kazao kako je tkz. ISIL pobijeđen u Siriji i objavio povlačenje 2.000 vojnika iz države. 

Taj potez je izazvao brojna pitanja i izgledao kao najava brzog povlačenja iz Sirije što je alarmirao saveznike kao što su Francuska i Velika Britanija koji su upozorili da tkz. ISIL nije poražen. 

Također je povećao očekivanja da bi Turska mogla pokrenuti vojnu akciju protiv Jedinica narodne zaštite (YPG) koje su bile glavni dio Sirijski demokratskih snaga (SDF) koje je podržavao SAD protiv tkz. ISIL-a. 

Proteklih dana, Trumpova administracija je pojasnila kako povlačenje sa sjeveroistoka Sirije neće ići brzo, da bi američki predsjednik u ponedjeljak promijenio ton priče i rekao kako borba protiv tkz. ISIL-a nije još gotova. 

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati