Proglasio pobjedu

Erdogan ponovno predsjednik Turske, čestitke uputio i Izetbegović

Ukoliko se održi ovaj trend i Erdogan pobijedi sa više od 50 posto glasova, on će biti proglašen pobjednikom i neće biti potrebe za drugim krugom izbora.
Vijesti / Svijet | 24. 06. 2018. u 22:59 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Recep Tayyip Erdogan bit će novi-stari predsjednik Turske. Nakon skoro 96 posto prebrojanih glasova, Erdgoan vodi sa 52,7 posto osvojenih glasova. Ukoliko se održi ovaj trend i Erdogan pobijedi sa više od 50 posto glasova, on će biti proglašen pobjednikom i neće biti potrebe za drugim krugom izbora.

Prema ovim podacima Erdoganov glavni protukandidat kandidat oporbe Muharrem.

Inče osvojio je 30,74 posto glasova. Na parlamentarnim izborima prebrojano je 95,4 posto glasova, a Narodna alijansa u kojoj se nalazi i Erdoganova Stranka pravde i razvoja vodi sa oko 54 posto glasova.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović čestitao je Recepu Tayyipu Erdoganu na uspjehu na predsjedničkim izborima održanim danas u Turskoj, javila je Anadolija.

Pored Izetbegovića, kako javlja Anadolija, Erdogan je dobio čestitke i od predsjednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa, kao i od lider turske Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devleta Bahcelija.

Prema prvim neslužbenim i nepotpunim rezultatima prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, aktualni predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u prednosti sa 55,42 posto osvojenih glasova na osnovu 66,32 posto prebrojanih glasova, odnosno dvije trećine prebrojanih glasova.

Predsjednički kandidat glavne opozicijske Republikanske narodne partije (CHP) Muharrem Ince je drugi sa 29,22 posto osvojenih glasova, a slijede kandidatkinja Partije IYI Meral Alsener sa 7,47 posto i kandidat Narodne demokratske partije (HDP) Selahattin Demirtas sa 6,79 posto glasova.

Savez Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i Partije nacionalnog pokreta (MHP) je prema dosadašnjem broju prebrojanih glasova osvojio 57,26 posto glasova.

Savez CHP-a, Partije IYI, Saadet partije i Demokratske stranke (DP), prema dosadašnjim rezultatima, osvojio je 31,7 posto glasova birača.

U Turskoj su danas održavani prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori na kojima su birači birali predsjednika države i novi saziv Velike narodne skupštine Republike Turske.

Ukupno 180.065 birališta u cijeloj Turskoj otvoreno je u 8 sati, a birališta su zatvorena u 17 sati po lokalnom vremenu.

Izbori su održani uz pojačane mjere sigurnosti na kojima je bilo angažirano ukupno 531.007 pripadnika snaga sigurnosti.

Za izbore je u Turskoj registrirano 56.322.632 birača, a među njima je milijun i pol mladih koji su prvi put imati pravo glasa. U inozemstvu pravo glasa imalo je dodatnih 3.047.323 turska državljana.

Kopirati
Drag cursor here to close