'Teroristička močvara'

Erdogan 'otkrio' što je najveći problem za Siriju u budućnosti

''Trenutno je najveći problem za budućnost Sirije teroristička močvara koja se na istočnoj obali Eufrata širi uz podršku nekih naših saveznika'', kazao je Erdogan
Vijesti / Svijet | 23. 09. 2018. u 13:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da je "teroristička močvara istočno od rijeke Eufrat" najveći problem za Siriju u budućnosti. 

''Trenutno je najveći problem za budućnost Sirije teroristička močvara koja se na istočnoj obali Eufrata širi uz podršku nekih naših saveznika'', kazao je Erdogan na istanbulskom aerodromu "Ataturk" uoči leta za New York u kojem će prisustvovati sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, javlja Anadolija. 

Naglasivši da niti jedna zemlja nije preuzela toliko odgovornosti, niti osjetila posljedice rata u Siriji poput Turske, Erdogan je najavio da će tijekom obraćanja Generalnoj skupštini ukazati na humanitarne krize i pozvati na njihovo rješavanje, s naglaskom na situaciju u Siriji. 

Komentirajući i eventualni susret s američkim kolegom Donaldom Trumpom tijekom posjete New Yorku, Erdogan je kazao da taj sastanak trenutno nije na stolu, ali da bi ga razmotrio ukoliko to predloži američka strana. 

Turski predsjednik Erdogan osudio je jučerašnji oružani napad u kojem je ubijeno najmanje 25, a ranjeno više od 60 osoba u Iranu. 

''Takvi incidenti dovode do intenziviranja osjetljivosti situacije u cijeloj regiji'', kazao je Erdogan i uputio poruku sućuti narodu i vladi Irana. 

Erdogan će po završetku posjete iz New Yorka 27. rujna otputovati u službenu posjetu Njemačkoj, a danas je zahvalio njemačkom kolegi Franku Walteru Stainmeieru na pozivu. 

''Bit će to prva inozemna posjeta na državnoj razini  od prelaska Turske na predsjednički sistem upravljanja'',  kazao je Erdogan. 

On je najavio da će se u Berlinu sastati i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali i s njemačkim investitorima u Turskoj. Erdogan će u Kolnu svečano otvoriti i novoizgrađenu džamiju. 

''Glavna tema naših razgovora u Berlinu će biti prevazilaženje nekih stvari koje su remetile naše političke odnose u proteklim godinama. Očekujemo da Njemačka kao jedan od lidera Europske unije ima konstruktivnu ulogu u procesima integracije Turske u EU, proširenju carinske unije i uvođenju vizne liberalizacije za turske državljane'', rekao je Erdogan. 

Dodao je da će razgovarati i o jačanju ekonomske suradnje koja je u interesu i Ankare i Berlina. 

''Tijekom posjete ću ukazati i na naša očekivanja kada je riječ o efikasnijoj borbi protiv terorističkih organizacija PKK i FETO. Naglasit ću da smo spremni na jačanje suradnje u borbi protiv terorizma'',  kazao je Erdogan.

Kopirati
Drag cursor here to close