Hollande i Kurz

Erdogan ne smije iskoristiti puč za samovolju

Vijesti / Svijet | 17. 07. 2016. u 10:44 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz pozvao je danas na trezvenost sve snage u Turskoj, nakon pokušaja puča i ukazao da puč ne predstavlja blanko ovlaštenje za proizvoljnost.

''Ljudski životi moraju da se štite, pravna država i demokracija da se poštuju'', poručio je Kurz. Posebno je obratio turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu da ovaj puč ne smije biti iskorišten kao ovlaštenje za djelovanje suprotno pravnoj državi, ili čak proizvoljno.

"Potrebna nam je da posebno u Turskoj vlada zakon", naglasio je Kurz. U izjavi austrijskim novinarima, osudio je pučiste istaknuvši da njihovo djelovanje, posebno ubijanje ljudi se definitivno ne može opravdati. Na pitanje je li puč uslijedio potpuno neočekivano, Kurz je rekao da svi mi znamo da su postojali otpori ne samo izvan, već i u samoj Turskoj, zbog veoma autoritarnog stila vladavine Erdogana. ''Međutim sa tako organiziranim vojnim pučom nije moglo da se računa'', dodao je Kurz.

Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je danas kako će u narednom periodu u Turskoj nastupiti period zatišja i odmazde.

''Ukoliko su vlasti u Turskoj preuzele kontrolu, a sve ukazuje da jesu, onda će nastupiti period zatišja, ali i odmazde'', kazao je Hollande, a prenosi AFP.

Inače, u gotovo svim većim gradovima u Turskoj narod slavi propast pokušaja državnog udara. Slavlja su prvobitno zabilježena u Ankari i Istanbulu, a kasnije i Izmiru, te ostalim dijelovima zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close