Turska

Erdogan: Nastavit ćemo operaciju u Siriji ako se teroristi ne povuku

''Ukoliko se ne ispune obećanja koja su data Turskoj, mi nećemo čekati kao ranije, već ćemo nastaviti operaciju po isteku roka koji smo dali'', kazao je Erdogan.
Vijesti / Svijet | 19. 10. 2019. u 19:00 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu kako Turska nije napravila niti jedan ustupak po pitanju njenih zahtjeva i uvjeta za 120-satnu pauzu vojne operacije ''Izvor mira'' protiv terorističkih organizacija na sjeveroistoku Sirije.

''Ukoliko se ne ispune obećanja koja su data Turskoj, mi nećemo čekati kao ranije, već ćemo nastaviti operaciju po isteku roka koji smo dali. Ukoliko se dogovor ispoštuje, ispoštuje, a ukoliko ne, od prve minute nakon isteka roka od 120 sati ćemo nastaviti gaziti glave terorista'', kazao je Erdogan na skupu u Kayseriju.

Turski predsjednik Erdogan kazao je da će s ruskim kolegom Vladimirom Putinom razgovarati o situaciji u Siriji, uključujući i to što su snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada uz pratnju ruskih snaga ušle u neka područja koja su unutar pojasa u kojem Turska provodi operaciju ''Izvor mira''.

On je oštro kritizirao propagandu i širenje dezinformacija o antiterorističkoj operaciji koju turske snage vode vodeći veliku brigu o zaštiti civila.

Erdogan je također, kazao da je od početka operacije ''Izvor mira'' Turska bila na udaru krajnje prljave propagande u kojoj su pale maske pale pa se vidjelo tko je tko.

S ciljem neutralizacije terorističke prijetnje i uspostave sigurnosti na granici Turska je 9. listopada pokrenula vojnu operaciju ''Izvor mira'' na sjeveroistoku Sirije koji je pod okupacijom terorista YPG/PKK-a.

Oslobađanjem tog područja Turska želi omogućiti povratak izbjeglica i očuvanje teritorijalne cjelovitosti Sirije.

U četvrtak su delegacije Turske i SAD-a postigle dogovor o pauziranju operacije na 120 sati kako bi se omogućilo povlačenje terorista za područja na kojem Turska želi uspostaviti sigurnu zonu.

Delegacije predvođene turskim predsjednikom Erdoganom i američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom su dogovorile da Turska uspostavi sigurnu zonu duž pograničnog pojasa u Siriji širine od 32 kilometra.

Turske snage sigurnosti se odlučno bore protiv terorističke organizacije PKK-a u toj zemlji, ali i protiv njegovih ogranaka u Siriji i Iraku. Poziva se i na član 51. iz UN-ovog sporazuma, odnosno "pravo na samoobranu".

Turske snage su već provele dvije uspješne antiterorističke operacije na sjeveru Sirije i to "Štit Eufrata" i "Maslinova grana" tijekom kojih su šira područja na zapadnoj obali Eufrata oslobođena od terorista.

Kopirati
Drag cursor here to close