Zaustaviti prolijevanje krvi

Erdogan nakon samita u Siriji: Cilj je da se na terenu uspostavi održivi mir

''Imamo cilj da se na terenu u potpunosti uspostavi održivi mir i da se što prije zaustavi prolijevanje krvi'', naveo je Erdogan, prenosi Al Jazeera Balkans.
Vijesti / Svijet | 27. 10. 2018. u 21:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samit lidera o Siriji na kojem su sudjelovali predsjednici Turske, Rusije, Francuske i Njemačke - Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin, Emmanuel Macron i Angela Merkel, završen je u večernjim satima u Istanbulu.

Samit je prvi put okupio strane koje podržavaju suprotstavljene snage u Siriji.

Turski predsjednik Erdogan je poručio da je “želja da donesene odluke budu korisne za našu sirijsku braću“.

''Imamo cilj da se na terenu u potpunosti uspostavi održivi mir i da se što prije zaustavi prolijevanje krvi'', naveo je Erdogan, prenosi Al Jazeera Balkans.

Kazao je da je nedovoljna briga međunarodne zajednice glavni razlog što je sirijska kriza izrasla u globalni problem.

Naveo je da su obavljeni vrlo plodonosni i iskreni razgovori.

''Danas smo vidjeli da i uz sudjelovanje Francuske i Njemačke, možemo poboljšati sinergiju koju smo uspostavili u Astani'', kazao je Erdogan.

Rekao je da će i “istočno od Eufrata uklanjati sve prijetnje po našu nacionalnu sigurnost, kao što smo radili i zapadno od te rijeke“.

Ruski predsjednik Putin je kazao da međunarodna zajednica treba ulagati zajedničke napore za Siriju.

U radu sastanka je sudjelovao i UN-ov izaslanik za Siriju Staffan de Mistura, koji krajem novembra napušta dužnost iz porodičnih razloga.

Uoči otvaranja samita, Macron je na Twitteru napisao da je "danas na kocki stabilnost Sirije kako bi se izbjegla nova humanitarna katastrofa".

Kopirati
Drag cursor here to close