Glavni grad ...

Erdogan: Hej Trump, šta radiš? Ovakvi koraci vuku svijet u vatreni prsten!

''Hej, Trump, šta to radiš? Ovakvi koraci vuku svijet, posebno regiju u vatreni prsten'', rekao je Erdogan.
Vijesti / Svijet | 07. 12. 2017. u 10:59 Agencije
Kopirati

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritizirao je ponovo odluku predsjednika SAD Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela, ističući da će to zapaliti regiju, prenosi AFP.

''Hej, Trump, šta to radiš? Ovakvi koraci vuku svijet, posebno regiju u vatreni prsten. Kakav je to pristup, političari ne treba da raspiruju vatre nego da traže mir'', rekao je Erdogan, govoreći na aerodromu uoči posjete Grčkoj.

Okupljeni na aerodromu su glasnu pozdravljali njegove riječi. Turska će biti domaćin samita Organizacije islamske suradnje naredni tjedan kada će se raspravljati o ovom potezu američkog predsjednika (F). 

Generalni štrajk u Istočnom Jeruzalemu i Zapadnoj obali

U Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali u tijeku je generalni štrajk u znak prosvjeda povodom odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela.

Ne rade prodavaonice, državne institucije i organizacije, a obustavljena je i nastava u školama i univerzitetima na Zapadnoj obali. (AA)

Kalin: Jeruzalem je ponos, čast i zajednička misija svih nas

Glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin je nakon odluke američkog predsjednika, istaknuo da je potrebno naporno raditi kako bi se zaštitio Jeruzalem.

"Jeruzalem je ponos, čast i zajednička misija svih nas. Svi moramo danonoćno raditi kako bi zaštitili Jeruzalem", kazao je Kalin.

Istaknuo je da je to obaveza koja proizlazi i iz vjerskog uvjerenja.

"To je naša zadaća i prema vjerskom uvjerenju. Također, to je naša obaveza i prema povijesti", rekao je Kalin. (AA)

EU duboko zabrinuta zbog Trumpove objave o Jeruzalemu

Europska unija izražava ozbiljnu zabrinutost objavom američkog predsjednika Donalda Trumpa o Jeruzalemu i posljedicama koje bi to moglo imati po izglede za mir, priopćeno je iz Ureda visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federice Mogherini.

''Stav EU ostaje nepromijenjen. Težnje obiju strana moraju biti ispunjene i mora biti pronađen način da kroz pregovore bude riješen status Jeruzalema kao budućeg glavnog grada obiju država. EU i njene zemlje članice će nastaviti poštovati međunarodni konsenzus o Jeruzalemu utjelovljen u, između ostalih, rezoluciji Vijeća sigurnosti UN 478, uključujući lokaciju njihovih diplomatskih predstavništava dok konačni status Jeruzalema ne bude riješen'', navedeno je u priopćenju.

U priopćenju je također navedeno da EU poziva sve sudionike na terenu i u široj regiji da pokažu smirenost i suzdržanost kako bi spriječili bilo kakvu eskalaciju. Fokus bi trebao ostati na stvaranju uvjeta za direktne i konstruktivne pregovore kojima se mogu riješiti sva pitanja konačnog statusa.

EU je spremna podržati taj proces i nastavit će raditi s objema stranama i njenim regionalnim i međunarodnim partnerima, uključujući Bliskoistočni kvartet, na ostvarenju tog cilja.

''EU ponavlja svoju posvećenost rješenju dvije države i njenim postojećim politikama, kao što je i navedeno u zaključcima njenih uzastopnih Vijeća. Sporazumno rješenje o dvije države, koje ispunjava težnje obiju strana, jedini je realan način za ostvarenje trajnog mira i sigurnosti koje zaslužuju i Izraelci i Palestinci'', stoji u priopćenju. 

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.