Proces ide dalje

EP usvojio rezoluciju o smjernicama za pregovore s Britanijom

Ujedinjena Kraljevina napustila je 31. siječnja Europsku uniju nakon 47 godina članstva i nakon tri godine odugovlačenja i burnih rasprava.
Vijesti / Svijet | 12. 02. 2020. u 18:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski parlament je u srijedu usvojio rezoluciju o predloženom mandatu za pregovore o novom partnerstvu s Ujedinjenom Kraljevinom nakon prijelaznog razdoblja započetog izlaskom članice čiji je doprinos proračunu EU-a bio golem i zbog te će EU od 2021. do 2027. biti siromašniji za 75 milijardi eura.

Ujedinjena Kraljevina napustila je 31. siječnja Europsku uniju nakon 47 godina članstva i nakon tri godine odugovlačenja i burnih rasprava.

Nakon prijelaznog razdoblja koji će trajati do kraja prosinca i tijekom kojeg će Britanija nastaviti primjenjivati zakone Unije, ali neće biti zastupljena u njezinim institucijama, dvije strane će svoje odnose nastaviti graditi prema sporazumu o novom partnerstvu koji bi trebao biti ispregovaran do kraja 2020.

Eurozastupnici su 543 glasova za, 39 protiv i 69 suzdržanih usvojili tekst o smjernicama pregovora s Londonom prema kojemu bi odnosi s tom sada već bivšom članicom bili vrlo sveouhvatni te traže da se da se temelje na gospodarskom partnerstvu, partnerstvu u vanjskim poslovima i posebnim sektorskim pitanjima.

Pritom su jednoglasno isticali da zemlja koja nije članica EU-a ne može uživati ista prava kao države članice, a integritet jedinstvenog tržišta i carinske unije moraju se uvijek poštovati.

Što se tiče novog ambicioznog sporazum o slobodnoj trgovini koju Unija nudi Britaniji - s nultim carinama i nultim kvotama za svu robu - ili kako je to kazala šefica Komisije Ursula von der Leyen " nešto što Europska unija nikada prije nije nekome ponudila", zastupnici se slažu sa smjernicama koje je Komisija predložila za pregovore.

S obzirom na veličinu gospodarstva Ujedinjene Kraljevine i njegovu blizinu, buduće tržišno natjecanje s EU-om mora, prema zastupnicima, ostati otvoreno i pravedno, uz "jednake uvjeta za sve", što podrazumijeva jamstva za jednaka pravila vezana uz socijalna pitanja, zaštitu okoliša, poreze, državne potpore, zaštitu potrošača i pitanja vezana uiz klimu .

Ukoliko London prihvati ponudu von der Leyen o trgovinskom sporazumu "bez presedana", morati će uskladiti svoja pravila o, primjerice, tržišnom natjecanju, radnim normama i zaštiti okoliša sa zakonima Unije.

U rezoluciji se naglašava da se za dobivanje suglasnosti Parlamenta prije bilo kakvog sporazuma o slobodnoj trgovini između EU-a i Ujedinjene Kraljevine mora prethodno do lipnja 2020. sklopiti sporazum o ribarstvu.

No, samo 12 dana nakon brexita upravo ribarstvo će, kako se čini, postati jedno od gorućih pitanja u pregovorima dviju strana.

I dok Bruxelles inzistira na pristupu britanskim vodama, London poručuje da će "ribarstvo vratiti pod svoju kontrolu", a danas je britanska aktivistička skupina "Fishing for Leave" poručila da "nema besplatnog ručka" te da "pravda dolazi".

No, i europski zastupnici su odlučni u obrani svojih stajališta.

"Ako Ujedinjena Kraljevina ne bude poštovala zakone i standarde EU-a, Komisija bi trebala razmotriti moguće kvote i carine za najosjetljivije sektore, kao i potrebu za zaštitnim klauzulama kako bi se zaštitila cjelovitost jedinstvenog tržišta EU-a", poručili su u rezoluciji.

To je, ističe se, posebno važno za uvoz hrane i poljoprivrednih proizvoda, koji moraju biti strogo usklađeni s pravilima EU-a.
Parlament također podržava činjenicu da Gibraltar neće biti uključen u područje primjene sporazuma koje treba zaključiti te da će za svaki odvojeni sporazum biti potrebno prethodno odobrenje španjolske vlade.

Rezolucija se temelji na nacrtu pregovaračkih smjernica Europske komisije koje je glavni pregovarač EU-a Michel Barnier predstavio u ponedjeljak, 3. veljače.

Te direktive moraju potpisati predstavnici 27 država članica EU-a u Vijeću, što se očekuje 25. veljače.

Kopirati
Drag cursor here to close