Nova predsjednica?

EP odlučuje o kandidaturi Ursule von der Leyen

Ukoliko Von der Leyen dobije podršku EP-a, odmah se kreće u proces formiranja novog saziva EK-a.
Vijesti / Svijet | 16. 07. 2019. u 08:40 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski parlament danas će se, na plenarnoj sjednici, očitovati o kandidaturi Njemice Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije. 

Ukoliko Von der Leyen dobije podršku EP-a, odmah se kreće u proces formiranja novog saziva EK-a. U suprotnom, Europsko vijeće ima mjesec dana da EP-u dostavi ime novog kandidata ili kandidatkinje za najvišu dužnostu u Europskoj uniji. 

Aktualna njemačka ministrica obrane u prijepodnevnim satima će predstaviti svoj program na plenarnom zasjedanju EP-a, potom će odgovarati na pitanja lidera političkih grupa, a predviđena je i debata evropskih zastupnika o njenom imenovanju i programu. 

Tajno glasanje predviđeno je od 18.00 sati, prenosi Al Jazeera Balkans.    Za mjesto predsjednice EK-a potrebno joj je da dobije povjerenje više od polovice glasova od ukupno 751 zastupnika u EP-u. 

Europska pučka stranka - EPP, iz čijih redova dolazi Ursula von der Leyen, ujedno i najbrojnija politička grupa u EP-u, već je najavila svoju podršku izboru prve predsjednice EK-a. 

Europski socijaldemokrati, kao druga grupacija po broju zastupnika, imaju primjedbe na nepoštovanje principa izbora vodećeg kandidata s europskih izbora u slučaju nominiranja Von der Leyen. 

I socijaldemokrati i europski liberali očekuju da vide hoće li Von der Leyen podržati njihove zahtjeve koji se odnose, kako na programsku politiku, tako i na sastav nove EK-a.  

Zeleni i krajnja ljevica već su najavili da će glasati protiv.  Ako dobije potrebnu većinu, Von der Leyen odmah kreće u nominacije za sastav nove EK-a, koja bi trebala počesti s radom do kraja godine.

Kopirati
Drag cursor here to close