Moreno

Ekvadorski predsjednik tvrdi: Assange je koristio ambasadu za špijuniranje

Londonska policija "izvukla" je Assaangea iz zgrade ambasade u četvrtak nakon što mu je ukinut sedmogodišnji azil
Vijesti / Svijet | 15. 04. 2019. u 10:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange u više je navrata kršio odredbe kaucije i koristio je ekvadorsku ambasadu za špijuniranje, izjavio je  ekvadorski predsjednik Lenin Moreno za britanske novine Guardian. 

Londonska policija "izvukla" je Assaangea iz zgrade ambasade u četvrtak nakon što mu je ukinut sedmogodišnji azil, otvarajući put za njegovo izručenje Sjedinjenim Državam pod optužbom za najveće curenje američkih povjerljivih podataka u povijesti. 

Assangeovi odnosi s tom latinoameričkom zemljom prekinuti su nakon što ga je Ekvador optužio za objavu informacije o osobnom životu Morena. 

Moreno je negirao u razgovoru za Guardian, objavljenom u ponedjeljak, da je djelovao iz osvete zbog načina na koji su objavljeni dokumenti o njegovoj obitelji. Kazao je da žali što je Assange koristio ambasadu Ekvadora kako bi se mješao u unutrašnje stvari demokratske zemlje. 

''Svaki pokušaj destabilizacije je neprijateljski čin prema Ekvadoru, jer smo mi suverena zemlja i poštujemo politiku svake druge zemlje'', izjavio je  Moreno za Guardian putem emaila. 

''Ne možemo dopustiti da naša ambasada, kuća koja je otvorila svoja vrata, postane centar za špijuniranje'',  navodi Guardian Morenove rijkeči. 

Assangove pristalice navode da ga je Ekvador izdao po nalogu Washingtona, tvrdeći da je ukidanje njegovog azila nelegalno i da to predstavlja mračan moment za slobodu tiska, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close