Prvi brak pao nedugo nakon ponoći

“Ehe für alle” - Austrija odobrila istospolne brakove

“Ehe für alle”, tj. brak za sve, u Austriji je ostvaren zahvaljujući presudi tamošnjeg ustavnog suda koji je presudio u korist lezbijskog para iz Beča u njihovoj tužbi protiv Austrije
Vijesti / Svijet | 02. 01. 2019. u 10:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Austriji  je od 1. siječnja ove godine na snagu stupila bračna ravnopravnost, odnosno otvaranje institucije braka za istospolne parove. Prvi se par vjenčao nekoliko minuta poslije ponoći u novogodišnjoj noći, piše Index. 

“Ehe für alle”, tj. brak za sve, u Austriji je ostvaren zahvaljujući presudi tamošnjeg ustavnog suda koji je presudio u korist lezbijskog para iz Beča u njihovoj tužbi protiv Austrije, u kojoj su tvrdili da im onemogućavanje sklapanja braka predstavlja diskriminaciju. Ustavni je sud svoju presudu donio 4. prosinca 2017., proglasivši da će istospolni brakovi biti uvedeni početkom 2019. godine.

Povijesna odluka austrijskog Ustavnog suda

Iako nije bila oduševljena ovom povijesnog odlukom Ustavnog suda, vladajuća konzervativno-ekstremno desna koalicija kancelara Sebastiana Kurza nije se htjela sukobljavati s najvišim tijelom sudske vlasti te se nije upustila u izmjene od 2010. postojećeg zakona o registriranom partnerstvu za istospolne parove, kako bi ga učinila što sličnijim braku po pravima i obavezama i tako pokušala izbjeći uvođenje bračne ravnopravnosti.

Ustavni sud je presudio i da se lezbijski par koji je tužio Austriju, i uz pomoć aktivističke skupine Pravni komitet Lambda izvojevao uvođenje braka za sve, može odmah vjenčati, što su i učinili u listopadu ove godine.

Prvi par se vjenčao pet minuta poslije ponoći na Novu godinu

Prvi brak istospolnih parova koji je sklopljen otkako je početkom 2019. uveden brak za sve su Daniela Paier i Nicole Kopaunike. One su se vjenčale u općini Velden am Wörthersee u Koruškoj, pet minuta poslije ponoći i uzele obiteljsko prezime Kopaunik.

Njihovo vjenčanje je pozdravio načelnik općine Ferdinand Vouk: “Velika nam je čast i radost što su se Nicole i Daniela vjenčale kod nas”. Matičar Klaus Gottwald koji je vjenčao mnoge parove, rekao je da je ovo ipak bilo “nešto posebno” i da je unaprijed uvježbao novi tekst ceremonije.

U Austriji je moguće stupiti i u brak i u registrirano partnerstvo

Supružnice Daniela i Nicole za austrijske medije izjavile su da su presretne zbog vjenčanja i da im je drago što sada svatko u Austriji može slobodno odlučiti želi li stupiti u brak ili sklopiti registrirano partnerstvo, koje je i dalje na snazi. “Mi smo se odlučile za brak i sretne smo s tom odlukom”, izjavila je Nicole Kopaunik.

Znakovito je da je bračna ravnopravnost stupila na snagu u Austriji tijekom mandata vlade koju čini koalicija konzervativne i ekstremno desne stranke, dok u Hrvatskoj u kojoj je na vlasti koalicija stranke koja se deklarira “desno od centra” i liberala i manjina donesen Zakon o udomiteljstvu koji direktno diskriminira istospolne parove.

Kopirati
Drag cursor here to close