"Protivnici režima"

Egipat ubija 13 protivnika režima

Prema egipatskom zakonu, samo predsjednik Abdel-Fattah al-Sisi, koji je došao na vlast nakon državnog udara 2013., ima ovlasti da ih pomiluje.
Vijesti / Svijet | 08. 05. 2019. u 13:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kasacioni sud u Egiptu potvrdio je u utorak smrtne kazne za 13 osoba koje su ranije osuđene zbog "izvršenja djela nasilja" nakon državnog udara u zemlji 2013. godine.

 "Kasacioni  sud odbacio je u utorak žalbe koje je podnijelo 13 optuženika",objavili su lokalni mediji, prenosi Anadolu Agency (AA).

 Presuda je konačna i na nju se ne može uložiti žalba. Prema egipatskom zakonu, samo predsjednik Abdel-Fattah al-Sisi, koji je došao na vlast nakon državnog udara 2013., ima ovlasti da ih pomiluje.

 Od ožujska 2015. godine egipatske vlasti su pogubile 42 protivnika režima, a posljednja pogubljenja izvršena su u veljači prošle godine. Organizacije za zaštitu ljudskih prava često optužuju egipatske vlasti da osuđuju političke protivnike po odbačenim krivičnim optužnicama. 

Egipatski dužnosnici, s druge strane, kažu da svi optuženi imaju pravedna suđenja i uživaju pravo na legalan pravni postupak. 

Egipat se suočava sa sporadičnim nasiljem od 2013. godine, kada je Mohamed Morsi, prvi demokratski izabrani predsjednik zemlje, svrgnut i zatvoren u krvavom vojnom udaru.

Kopirati
Drag cursor here to close