Govorio i o nestabilnoj BiH

Đukanović: Interesi velikih se ponovno sudaraju na Balkanu

Đukanović je, na pitanje je li Rusija prihvatila članstvo Crne Gore u Alijansi, rekao da se Moskva generalno protivi NATO integraciji zapadnog Balkana.
Vijesti / Svijet | 14. 11. 2018. u 10:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izjavio je  da je napredak na zapadnom Balkanu doveden u pitanje i poručio da samo aktivnija Europa može spriječiti da Balkan padne pod utjecaj Rusije i Turske.

On je za francuski list "Figaro" ocijenio da je napredak u regiji doveden u pitanje zbog dvije okolnosti.

"Prva se odnosi na interese velikih koji se ponovo sudaraju na Balkanu", naveo je Đukanović.

On je rekao da to nije nikakva novost i da je regija u povijesti uvijek  korišten kao "moneta za potkusurivanje u rješavanju problema velikih  sila".

"Druga okolnost je to što od devedesetih godina vučemo tri  problema koji truju region: Makedoniju paraliziranu od 2008. godine,  konflikt Srbije i Kosova čiji je krajnji rezultat svima nepoznat i
nefunkcionalna BiH", dodao je Đukanović.

Istaknuo je da novi pregovori između "predsjednika Srbije i Kosova stvaraju posebnu nervozu u regiji".

"Nestabilnost je pojačana nedavnim pogoršanjem odnosa između Srbije i Hrvatske.  Plašim se da takav razvoj situacije daje polet pristalicama Velike  Srbije. Neki od njih ponovo počinju s osporavanjem crnogorske  neovisnosti, tvrdeći da Srbija ima prirodno pravo na Crnu Goru", rekao
je Đukanović i upozorio da je takva retorika opasna u vremenu nestabilnosti.

Đukanović je, na pitanje je li Rusija prihvatila članstvo Crne Gore u Alijansi, rekao da se Moskva generalno protivi  NATO integraciji zapadnog Balkana.

"Budući da smo mi bili jedina zemlja kandidat, to se protivljenje prirodno okrenulo prema nama", naveo je Đukanović.

Đukanović je rekao da je Crna Gora povijesno i kulturno uvijek bila bliska  Rusiji, ali da su se posljednjih godina odnosi dvije države znatno pogoršali.

Kopirati
Drag cursor here to close