Hrvatska

Državni tajnik podnio ostavku i šokirao ministricu: Ovo nije ozbiljno, država izumire

Tajnika nije ništa spiječilo da se danas odrekne plaće od gotovo 16 tisuća kuna da bi rekao istinu - da vlada ništa ne radi kako bi spriječila da država umre.
Vijesti / Svijet | 20. 02. 2018. u 18:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni tajnik u Ministarstvu demografije, Marin Strmota, danas je podnio ostavku usred press konferencije. Učinio je to dok je pored njega stajala ministrica demografije Nada Murganić. Ministrica nije krila da je šokirana činom Stromte.

Inače, Marin Strmota, sada već bivši državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, bio je zadužen za demografiju. Na tom je mjestu proveo godinu i četiri mjeseca, sve dok danas, na novinarsko pitanje nije li riječ o ponavljanju istih mjera, nije odgovorio da je riječ o folkloru i da podnosi ostavku.

Sve se to dogodilo pred zapanjenom ministricom Nadom Murganić, a nakon što je objavio da podnosi ostavku, Strmota je samo išetao iz prostorije.

Doktor znanosti iz područja demografije

Marin Strmota je po struci doktor znanosti. Do stupanja na dužnost državnog tajnika radio je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, u zvanju docenta. Doktorirao je na istom fakultetu, i to upravo na području demografije. Predavao je na Katedri za demografiju.

2015. je dobio priznanje za najbolje ocijenjenog izvođača seminara na preddiplomskom i diplomskom studiju. 2011. godine dobio je nagradu “Mijo Mirković” za rad monografskog sadržaja.

Svi Strmotini znanstveni projekti, a na web stranicama Ekonomskog fakulteta popisano je njih četiri, vezani su uz područje demografije.

Strmota je, stoji u njegovoj imovinskoj kartici, član HDZ-a.


U imovinskoj kartici stoji da nema nekretnine u svom vlasništvu. Od pokretnina ima automobil Volkswagen Golf iz 2008. u vrijednosti 30-ak tisuća kuna. Strmota ima dva kredita u ukupnom iznosu od nešto više od 221 tisuće kuna. Plaća mu je na mjestu državnog tajnika iznosila 15 771 kunu neto, piše Index.hr.

Strmota ima nezaposlenu suprugu i dvoje djece. No ni ta činjenica, kao ni činjenica da mjesečno otplaćuje gotovo 4 tisuće kuna kredita, nije ga spriječila da se danas odrekne plaće od gotovo 16 tisuća kuna da bi rekao istinu - da vlada ništa ne radi kako bi spriječila da Hrvatska umire.

Prije tri mjeseca ipak govorio drugačije

No, treba primijetiti i da je Strmota prije tri mjeseca branio rad Ministarstva. Gostujući u RTL-u Danas, na pitanje ne bi li Ministarstvo trebalo raditi brže na demografskim mjerama, rekao je: “To ste trebali pitati sve vlade u zadnjih 20-30 godina jesu li trebali biti brži. Tek je godina dana mandata ove vlade i mislim da se radi punom parom što se tiče Ministarstva za demografiju. Predlažu se mjere koje nisu dirane 15-20 godina”, rekao je tada Strmota.

Novinari su ga danas podsjetili da se opet predstavljaju iste mjere kao i prije tri mjeseca, a Strmota očito više nije mogao braniti vladu i ministricu Murganić koja je ostala zatečena njegovim potezom.

Jedan od Strmotinih projekata, koje je u studenom prošle godine predstavljao na Vijeću za demografsku revitalizaciju kojom je predsjedao sam premijer Plenković, bila je izmjena Zakona o doplatku za djecu, ali i produženje radnog vremena vrtića.

U medijima je najavljivao kako će se u 2018. godini Ministarstvo fokusirati na sve mjere unutar Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama i izmijeniti taj zakon. Rekao je i da se razmišlja o uvođenju dječjeg doplatka za svu djecu te olakšati zaposlenim majkama na kojima je, govorio je Strmota, najveći teret.

Kopirati
Drag cursor here to close