Beč

Državljanstvo za potomke žrtava nacističkog režima

Bečki odjel za državljanstvo i imigraciju (MA 35) osnovao je novi sektor i sa uposlenicima, povjesničarima i pravnicima održao višemjesečnu obuku.
Vijesti / Svijet | 02. 09. 2020. u 14:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacionalno vijeće Austrijskog parlamenta je jednoglasno odlučilo da se potomcima žrtava nacističkog režima olakša sticanje austrijskog državljanstva. Odluka je stupila na snagu 01. rujna 2020. godine amandmanom na Zakon o državljanstvu.

Potomci žrtava nacističkog režima će steći austrijsko državljanstvo bezodricanja drugog državljanstva, a za to im neće biti potrebna ni potvrda o prebivalištu u Austriji.

Do sada su olakšice postojale samo za one koji su Austriju napustili do 9. svibnja 1945. godine, što je produženo do 15. svibnja 1955. godine.

"Pokrajina Beč je svjesna svoje povijesne odgovornosti i već godinama pokreće inicijative da protjerane žrtve nacističkog režima i njihove potomke ponovo poveže sa gradom. Amandman na Zakon o državljanstvu nije samo simboličan gest nego i način da se prema ljudima koji su protjerani u vrijeme nacional-socijalizma odnosimo sa poštovanjem. Na taj način će se ljudima iz čitavog svijeta omogućiti povratak u domovinu koja im je nasilno oduzeta", izjavio je gradonačelnik austrijske prijestolnice i predsjednik pokrajine Beč, Michael Ludwig.

Predsjednik Izraelskog religijskog društva u Austriji i Izraelske kulturne zajednice u Beču, Oskar Deutsch smatra da ovaj zakon nije poklon, već formalno ispravljanje nepravde i restitucija državljanstva. ''Ovim zakonom Nacionalno vijeće je učinilo veliki korak u procesu suočavanja Austrije sa svojim sudjelovanjem u zlodjelima nacional-socijalista.''

Pokrajina Beč se već od početka godine priprema za provedbu ove odluke. Bečki odjel za državljanstvo i imigraciju (MA 35) osnovao je novi sektor i sa uposlenicima, povjesničarima i pravnicima  održao višemjesečnu obuku.

Kopirati
Drag cursor here to close