Inicijativa

Draža Mihailović će dobiti muzej u Beogradu?!

Večernje novosti navode da već sama ideja raspiruje nove polemike, uglavnom bazirane na starim argumentima.
Vijesti / Svijet | 01. 02. 2019. u 09:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Srbija bi mogla dobiti muzej posvećen vođi četničkog pokreta Draži Mihailoviću, sedam desetljeća poslije njegove još nerasvijetljene smrti'', objavile su beogradske Večernje novosti.

List napominje da, iako je osnivanje tog muzeja još samo na razini plana, već sada je jasno da će probuditi nikad uspavane duhove srpske prošlosti.

Pokretači inicijative su Vojislav Mihailović, unuk generala Draže Mihailovića, i grupa poštovatelja ravnogorske tradicije, a ideja je da se na jednom mjestu sakupe osobni predmeti, dokumenti i literatura posvećeni njegovoj borbi.

Mjesto ove postavke još nije određeno, ali je moguće da će biti na mjestu gdje se nalazi kuća u kojoj je Mihailović s obitelji živio prije rata - u Bregalničkoj 24 u Beogradu, prenijela je Srna.

Vojislav Mihailović smatra kako bi najbolje bilo da se napravi fond koji bi prikupio novac za otvaranje i održavanje muzeja, u čijem bi nadzornom odboru bili ugledni akademici, profesori, vladike...

Novosti navode da već sama ideja raspiruje nove polemike, uglavnom bazirane na starim argumentima.

Akademik Matija Bećković u ovoj inicijativi vidi priliku za završetak višedesetljetnog sukoba partizana i četnika, ukazujući da se ''uvriježio običaj da kada god nego kaže neku istinu, traži se i suprotno mišljenje''.

''Tako su počinjale i završavale se sve dosadašnje rasprave o Ravnogorskom pokretu'', rekao je Bećković.

Podsjetio je kako u Americi postoji Muzej građanskog rata, gdje su zastupljeni i Sjever i Jug.

''Logično je da se i kod nas, gdje su djelovala dva antifašistička pokreta, oformi muzej gdje bi oba bila ravnopravno zastupljena. Bilo bi dobro da se to desi i da tako završimo tu priču'', dodao je Bećković.

S druge strane, predsjednik SUBNOR-a Dušan Čukić u ovoj inicijativi vidi još jedan pokušaj rehabilitacije.

''Mihailović je osuđeni ratni zločinac. Ne znam čemu sad služe te ideje o rehabilitaciji. Ako netko hoće da otvara privatne spomen sobe ili muzeje neka ih otvara. Mogu da razumijem razloge obitelji, ali ne i drugih ljudi'', rekao je Čukić.

Kopirati
Drag cursor here to close