G7

Domaćini iznenadili Trumpa, iranski ministar Zarif na summitu G7

Mohammad Javad Zarif održao je sastanak s francuskim ministrom vanjskih poslova o načinima smanjenja tenzija između Teherana i Washingtona, rekao je francuski dužnosnik.
Vijesti / Svijet | 25. 08. 2019. u 19:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iranski ministar vanjskih poslova u nedjelju je sletio u francusko odmaralište u Biarritzu u kojemu se održava summit skupine G7, neočekivani događaj na skupu kojega već muči neslaganja američkog predsjednika Donalda Trumpa sa zapadnima saveznicima po brojnim pitanjima, uključujući Iran.

Mohammad Javad Zarif održao je sastanak s francuskim ministrom vanjskih poslova o načinima smanjenja tenzija između Teherana i Washingtona, rekao je francuski dužnosnik.

Također je rekao i da trenutno nema planova za sastanak Zarifa s članovima izaslanstva predsjednika Trumpa u mjestu održavanja summita, u gradu Biarritzu na jugozapadu Francuske.

"Nema sastanka s Amerikancima u Biarritzu", poručila je na Twitteru glasnogovornica iranske misije pri UN-u, Alireza Miryousefi.

Trump je, kada su ga upitali o dolasku Zarifa u Biarritz, koji je zbog summita skupine G7 zatvoren od subote do ponedjeljka, rekao kako "nema komentara".

Europski čelnici nastojali su ublažiti sve veće sukobe između Irana i Sjedinjenih Država otkako je Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. te ponovno uveo sankcije iranskom gospodarstvu.

Ranije danas, AFP je izvijestio o slijetanju iranskog  aviona u grad Biarritz, navodeći  da je avion vjerovatno prevozio ministra Zarifa.

Agencija AP navodi da je Zarifov dolazak iznenadan, jer se u proteklim danima znalo samo da će posjetiti Aziju, kako bi osigurao podršku za Iran po pitanju Nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Zemlje G7 su se dogovorile da će "čim prije pomoći zemljama kojima haraju" požari što su se ovih dana proširili amazonskom prašumom, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Na marginama samita G7 u Biarritzu u Francuskoj, Macron je danas izvijestio da upravo kontaktira "sa svim zemljama Amazonije (...) kako bi se mogle ispuniti konkretne obveze na tehničkom i na finansijskom planu.

U ekološki važnoj regiji Amazonije već godinama se javljaju najgori šumski požari, a posebno je pogođen Brazil. U ovoj godini je  broj požara u najvećoj zemlji Južne Amerike porastao  za 83 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ukupno je registrirano preko 70.000 požara.

Macron je u svojoj najavi na samitu G7 naglasio da je jutros  Kolumbija pozvala međunarodnu zajednicu da pomogne u borbi protiv požara.

"Zato moramo biti spremni", rekao je.

Prema francuskom predsjedniku, zemlje G7 su u kontaktu sa "svim zemljama Amazonije". U raspravama  su sada  tehnički i financijski dogovori o pomoći.

Planiran je "međunarodni mehanizam mobilizacije", rekao je Macron, prenosi njemački Zeit.

Kopirati
Drag cursor here to close