Sirija

''Dok ima bandita'': Nastavljeno bombardiranje istočnog dijela Aleppa

Vijesti / Svijet | 09. 12. 2016. u 16:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istočni dio Aleppa ponovo je izložen teškom bombardiranju, a Ujedinjeni narodi (UN) upozoravaju da desetke tisuća raseljenih unutar grada kojima, u trenutku kada su im hitno potrebna skloništa od sve nižih temperatura, hitno treba pomoć, javljaju agencije.

"Cijelu noć, sve do sada, granatiranje nije stalo", kazao je Abu Omar iz četvrti Kalasa u Alepu. Većina pobunjeničke enklave u tom sjevernom sirijskom gradu je sada pod kontrolom vladinih snaga koje nastavljaju napredovati.

"Najveća briga nam je kako zaštititi sve te ljude", kazala je Linda Tom iz Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) u Damasku.

Posljednjih tjedana je u vladin, zapadni dio Aleppa prešlo 40.000 raseljenih koji su se pridružili masi od 400.000 raseljenih koji su se već prije nalazili u zapadnom Aleppu. UN novopridošle opskrbljuje s dva obroka dnevno, a većinu čine žene i djeca.

Sve je veća i strepnja za sudbinu mladih muškaraca za koje kruže glasine da su zarobljenici vladinih snaga. UN upozorava na izvještaje o stotinama mladića koji su "nestali" nakon prelaska u dijelove grada pod kontrolom vojske Bašara al-Asada.

"Dok je vrlo teško ustanoviti činjenice u tako nejasnoj i opasnoj situaciji, primili smo uznemirujuće optužbe o nestanku muškaraca koji su prešli na područja pod kontrolom vladinih snaga", rekao je u Ženevi glasnogovornik UN-ovog ureda za ljudska prava Rupert Colville, prenosi Hina.

U dijelovima područja Aleppa pod kontrolom pobunjenika, koji se sve više smanjuju, u nezavidnoj se situaciji nalazi više od 100.000 civila. UN strahuje da su pobunjenici Fronte Fateh al-Šam (nekadašnja Fronta al-Nusra) spriječili bijeg nekih civila pred borbama, što bi se potencijalno moglo okarakterizirati kao ratni zločin.

Iako je Rusija u četvrtak, na opće iznenađenje, objavila "prekid borbenih operacija na istočni Aleppo zbog evakuacije civila", danas je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov objavio da će se bombardiranja nastaviti sve dok u Aleppu bude "bandita".

"Nakon humanitarne pauze, udari su se nastavili i nastavit će se sve dok u Aleppu bude bandita", rekao je Lavrov u Hamburgu gdje sudjeluje na sastanku šefova diplomatija OSCE-a.

Pobunjenici sumnjaju u namjere Rusije i sirijskog režima i pred gubitkom su svojeg najvažnijeg uporišta u Siriji.

Šef ruske diplomacije izrazio je nadu da će sve strane uskoro postići sporazum o primirju u Aleppu, dok Sjedinjene Države i Rusija planiraju održati sastanak u Ženevi u subotu na nivou eksperata.

Lavrov je, međutim, optužio američku stranu za "čudno" ponašanje zbog navodnog izvrdavanja vlastitog prijedloga koji uključuje dopuštanje pobunjenicima da napuste Aleppo ukoliko prvo predaju teško naoružanje.

''Ukoliko američki eksperti ponovo ne promjene svoje mišljenje kao što su učinili prije nekoliko dana, postoji dobra šansa za sporazum o konačnom rješenju situacije u Aleppu'', izjavio je Lavrov.

Na osnovu plana koji se razmatra, kazao je, i razoružani borci i civili mogli bi napustiti razoreni grad kroz koridore ili do grada Idliba ili do turske granice.

On je, međutim, također kazao da američka strana "dok lijevom rukom čini nešto konstruktivno, desnom rukom otvara brane za isporuke oružja borcima".

Kazao je da će to biti besmisleno "jer banditi su okruženi i malo je vjerojatno da će dobiti pojačanja", dok bi oružje, umjesto u njihovim rukama, "moglo završiti u rukama terorista Islamske države ili al-Nusre", prenosi AFP.

Inače, promatrači pad Aleppa drže neizbježnim. U ratu u Siriji je od 2011. poginulo više od 300.000 ljudi, a zemlju je napustilo više od polovine stanovništva.

Kopirati
Drag cursor here to close