Verbalni rat

Dok Amazonija gori Bolsonar, Macron i Trump se bockaju

Bolsonaro i Macron upleli su se proteklih dana u privatni i javni verbalni rat. Brazilski je predsjednik 'bocnuo' Macrona na račun fizičkog izgleda njegove supruge Brigitte i optužio ga da ne poštuje suverenitet Brazila.
Vijesti / Svijet | 27. 08. 2019. u 20:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro rekao je u utorak da će, tek kada francuski predsjednik Emmanuel Macron povuče "uvrede" protiv njega razmisliti hoće li prihvatiti 20 milijuna dolara međunarodne pomoći za gašenje požara u Amazoniji, istovremeno zahvaljujući američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji ga je pohvalio da "ulaže ogromne napore" za spašavanje 'pluća svijeta'.

Bolsonaro i Macron upleli su se proteklih dana u privatni i javni verbalni rat. Brazilski je predsjednik 'bocnuo' Macrona na račun fizičkog izgleda njegove supruge Brigitte i optužio ga da ne poštuje suverenitet Brazila.

Macron je, s druge strane, Bolsonara nazvao lašcem i rekao da se Brazilke vjerojatno srame svoga predsjednika.

Kriza Bosonarove vlade

Požari u Amazoniji izazvali su veliku krizu Bosonarove desničarske vlade. Brazilski čelnik gubi popularnost u zemlji i sve je izoliraniji na međunarodnom planu zbog reakcije na požare na, po mnogima, prvoj crti obrane od klimatskih promjena.

Njegovu reakciju na katastrofu pažljivo motre svjetski čelnici koji su zabrinuti zbog klimatskih promjena, a Bolsonarovo ponašanje moglo bi ugroziti trgovinske sporazume Brazila i moćan poljoprivredni sektor, ključan pokretač recesijom pogođene ekonomije, prenosi HINA.

Pa ipak, pomoć koji su Brazilu ponudile najrazvijenije države svijeta okupljene na summitu u Francuskoj ovoga tjedna pokrenula je lavinu emotivnih reakcija članova vlade.

Neki su zahvalni na toliko potrebnoj pomoći, a drugi je vide kao simbol kolonijalizna koji Brazilu oduzima pravo da suvereno upravlja svojom zemljom.

Sukob Bolsonara i Macrona

Bolsonaro je u ponedjeljak rekao da je spreman razgovarati o pomoći G7 za borbu s požarima u Amazoniji ako Macron povuče svoje uvrede.

"Prvo i osnovno, Macron mora povući uvrede koje mi je uputio. Nazvao me lašcem. Prije nego budemo razgovarali i prihvatili nešto od Francuske (...) (Macron) mora povući svoje riječi i tada možemo razgovarati", rekao je brazilski predsjednik.

Ured francuskog predsjednika odbio je komentirati te izjave.

Nešto kasnije, u razgovoru s članovima vlade i guvernerima amazonskih država, Bolsonaro je rekao da nema ništa protiv zemalja G7, nego protiv predsjednika jedne od njih, aludirajući na Macrona.

Pozdravio je zauzimanje te skupine za zaštitu klimu, ali je naglasio da će bilo koji pokušaj da se našteti brazilskom poljoprivrednom sektoru nanijeti udarac najvećem gospodarstvu Južne Amerike.

Ostali članovi vlade bili su još žešći. "Tamo gdje su oni prošli trava ne raste, pa ne mogu soliti pamet drugima", rekao je Augusto Heleno, umirovljeni general i Bolsonarov savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Trumpova podrška Bolsonaru

Dajući vjetar u leđa brazilskom predsjedniku, Trump je u utorak na Twitteru podržao Bolsonara, svog ideološkog istomišljenika u pitanjima zaštite okoliša, Kine i globalne trgovine.

Bolsonaro "ulaže ogromne napore u gašenju požara u Amazoniji i u svakom pogledu radi odličan posao za brazilski narod, što nije jednostavno. On i njegova zemlja imaju punu potporu SAD-a!", napisao je Trump.

Brazilski predsjednik odgovorio mu je na Twitteru: "Vrlo se uspješno borimo protiv šumskih požara. Brazil jest i uvijek će biti primjer održivog razvoja".

Prema brazilskog agenciji za okoliš, broj požara u Amazoniji ove je godine porastao 73 posto. Požari nisu ograničeni samo na Brazil, jer najmanje 100.000 četvornih kilometara površine gori u Boliviji, uz granicu s Paragvajem i Brazilom.

No, Brazil je epicentar požara za koji Bolsonaro optužuje zaštitare okoliša, nevladine organizacije i vrijeme. Predsjednik je također rekao da su požari u Amazoniji bili češći u mandatima prethodnih, lijevih vlada.

Kopirati
Drag cursor here to close