Susjedi

Dodik traži cjepivo od Srbije

Smatra kako je od zemalja, koje su uspjele cijepiti značajan dio svog stanovništva, krajnje nekorektno da se na ovaj način odnose prema zemljama kao što je BiH.
Vijesti / Svijet | 19. 01. 2021. u 11:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za Srnu da će zamoliti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da dio cjepiva protiv virusa korona dodijeli Republici Srpskoj, piše Srna.

"Danas ću poslati pismo Aleksandru Vučiću i zamoliti ga da jedan dio količine cjepiva dodijeli Republici Srpskoj, kako bi i Srpska počela s cijepljenjem. Smatram da je to neophodno, imajući u vidu da je ovdje sve izraženiji interes određenog broja ljudi za cijepljenje", istaknuo je Dodik.

Naglasio je kako je Srbija, u kojoj je danas počela masovno cijepljenje stanovništva, na najbolji mogući način osigurala cjepiva protiv virusa korona, te da se očigledno nije oslanjala na kolektivne nabavke kao što je slučaj s BiH.

"Republika Srpske je uplatila više od šest milijuna KM za cjepiva putem zajedničkog programa posredstvom institucija BiH, a ta cjepiva još ne stižu niti ima naznake kada će stići", rekao je Dodik.

Smatra kako je od zemalja, koje su uspjele cijepiti značajan dio svog stanovništva, krajnje nekorektno da se na ovaj način odnose prema zemljama kao što je BiH.

Naglasio je kako uspjeh koji je Srbija postigla u vezi s osiguravanjem različitih cjepiva i opće cijepljenje u koju kreće danas svakako je ogroman i u tom pogledu može biti zemlja lider.

Dodik je istaknuo da je sustav Covax očigledno u kolapsu, te da nitko nema informacije kada će cjepivo stići u BiH.

"O tome može samo da se nagađa, daju se okviru koji su široki i veliki. Mislim da to nije pošteno prema BiH i svim njezinim građanima. Neuspjeh u tome govori koliko su te zajedničke nabavke bile pogrešna priča", ocijenio je Dodik.

Čelnik SNSD-a smatra kako je na ovaj način onemogućeno da se različiti faktori i subjekti u Republici Srpskoj, poput resornog ministarstva, pojave kao kupac cjepiva.

"Umjesto toga, natjerali su nas u taj zajednički program, koji uopće ne funkcionira i predstavlja branu za uspješnu nabavku cjepiva", zaključio je Dodik.

 

Kopirati
Drag cursor here to close