Uz jedan uvjet

Dodik glavni saveznik Hrvata za odobrenje gradnje Pelješkog mosta

Uvjet za podršku je što brža realizacija gradnje mosta preko Save kod Nove Gradiške.
Vijesti / Svijet | 12. 01. 2018. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt izgradnje Pelješkog sa 85 posto potrebnih sredstava sufinancira se iz fondova EU, a u tijeku je izbor izvođača radova.

Hrvatska trenutno čeka zeleno svjetlo Bruxellesa kako bi odabrali izvođača radova, a zanimljivo je kako se na natječaj za izvođenje radova u nekon zemlji članici EU po prvi put javila i  kineska kompanija.

Međutim, gorući problem koji brine Hrvate je prijetnja Bakira Izetbegovića i Stranke demokratske akcije da će najprije preko Parlamenta BiH te u Bruxellesu izlobirati odgodu gradnje mosta zbog neriješenog graničnog pitanja.

U BiH je Hrvatima glavni saveznik Milorad Dodik, koji je Zagrebu poručio da ima pravo na gradnju Pelješkog mosta i da će njegovi zastupnici biti na strani HDZ-a u Domu naroda, gornjem domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, čime bi se blokiralo donošenje odluke o protivljenju gradnji Pelješkog mosta kao zajedničkog stajališta Parlamentarne skupštine BiH, koju čine dva doma.

No, uvjet za podršku je što brža realizacija gradnje mosta preko Save kod Nove Gradiške. Kad mu je to obećano, Dodik je održao svoje obećanje.

Izetbegović je pokušao lobirati unutar Europske komisije da do daljnjega odgodi odluku o sufinanciranju gradnje mosta, ali im to nije uspjelo. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, visina mosta koju je kao temu nametnula Bosna i Hercegovina, također je jedno od pitanja koje se još usuglašava s Europskom komisijom.

U konačnici kod premijera Plenkovića na stolu su ostale samo dvije opcije: ili će se gradnja mosta dati kineskoj kompaniji ili će se natječaj poništiti uz obrazloženje da sve ponude daleko premašuju procijenjenu vrijednost nabave. No, eventualno poništenje natječaja donijelo bi nesagledive političke posljedice za Vladu jer bi dovelo u pitanje njezinu vjerodostojnost.

Nakon službene objave odluke o izboru izvođača teče rok za podnošenje žalbi. No, sugovornici Jutarnjeg lista smatraju da bi u konačnici ugovor o gradnji mogao biti potpisan u roku od mjesec dana te da bi gradnja mogla početi na proljeće. Iako je predviđeni rok za gradnju mosta četiri godine, u kineskoj ponudi stoji da su oni spremni most sagraditi pola godine ranije.

Osim ovog natječaja, Hrvatske ceste 16. siječnja otvaranjem pristiglih ponuda kreću u finalizaciju natječaja za izbor nadzora gradnje mosta koja je dosad dvaput zaustavljana. Tvrtka za nadzor mora biti odabrana prije početka radova jer u protivnom niti ne mogu početi.

Kopirati
Drag cursor here to close