Policija spremna

Diljem SAD-a očekuju se prosvjednici pred zgradama parlamenata

Centar Washingtona doslovno je prazan, a ulice u blizini Kongresa zatvorene, dok su tisuće pripadnika Nacionalne garde zauzele pozicije diljem centra grada.
Vijesti / Svijet | 17. 01. 2021. u 14:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Očekuje se da će bi se danas diljem SAD-a prosvjednici mogli uputiti prema zgradama parlamenata kako bi podržali neosnovane tvrdnje predsjednika Donalda Trumpa o izbornoj krađi drugog mandata, dok se policija priprema na moguće nasilje.

Više od 12 saveznih država aktiviralo je Nacionalnu gardu kako bi osigurale svoje institucije nakon upozorenja FBI-a da će doći do oružanih prosvjeda predvođenih desnim ekstremistima ohrabrenih napadom na američki Kongres u Washingtonu 6. siječnja, koji je ostavio smrtne posljedice, javlja HRT.

U subotu je ponegdje bilo prosvjeda, no institucije su uglavnom ostale netaknute. Snage sigurnosti smatraju da je nedjelja prvi mogući dan kad antivladine snage planiraju održati skupove u svih 50 država.

Dok su mnoge države postavile ograde i druge barijere kako bi osigurale sjedišta parlamenata, Teksas i Kentucky otišli su korak dalje i zatvorili za javnost područje oko tih zgrada.

Centar Washingtona doslovno je prazan, a ulice u blizini Kongresa zatvorene, dok su tisuće pripadnika Nacionalne garde zauzele pozicije diljem centra grada.

Matt Miller, agent i voditelj američke tajne službe grada Washingtona, kaže da posebni protuteroristički odjeli FBI-a u svih 50 država rade 24 sata kako bi ispitali svaki trag i svaku moguću prijetnju.

Christopher West, zapovjednik policije savezne države New York, ističe da nemaju problema s mirnim problemima i napominje da neće tolerirati nasilje.
Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser izjavila je da je potrebno razmišljati o novom stanju u gradu. Fokusirani smo na 20. siječanj, no moramo razmišljati i o 21. i svakom danu poslije, dodaje.

Connecticut je aktivirao svoju Nacionalnu gardu pripremivši se za čak 2000 uglavnom Trumpovih pristaša u kompleksu zgrade parlamenta u Hartfordu u nedjelju, rekao je glasnogovornik policije.

Demokratski čelnici četiriju kongresnih odbora rekli su jučer da su pokrenuli prosudbu događaja te su pisali FBI-ju i drugim obavještajnim i sigurnosnim agencijama s pitanjem što se znalo o prijetnjama, jesu li takve informacije dijeljene s drugim nadležnim agencijama ili je li strani utjecaj odigrao ulogu.

Neke militantske i ekstremne grupe rekle su svojim pristašama da preko vikenda ostanu kod kuće, navodeći pojačano osiguranje ili rizik da su planirani događaji samo zamke koje je postavila policija.

Kopirati
Drag cursor here to close