Hong Kong

Devetorica predvodnika 'pokreta kišobrana' proglašeni krivima

Skupina uključuje zastupnike, profesore, studente i vjerskog vođu koji su odigrali ključnu ulogu u predvođenju 79-dnevnog prosvjeda.
Vijesti / Svijet | 09. 04. 2019. u 08:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Devetorica predvodnika "pokreta kišobrana" u Hong Kongu u utorak su proglašeni krivima za poticanje na prosvjed i urotu dok su organizirali i vodili demokratske prosvjede u tom gradu 2014. godine.

Skupina uključuje zastupnike, profesore, studente i vjerskog vođu koji su odigrali ključnu ulogu u predvođenju 79-dnevnog prosvjeda.

Trojica iz skupine, Chan Kinman, Benny Tai i svećenik Chu Yiu-ming optuženi su za urotu radi izazivanja nereda pozivanjem na prosvjede još 2013. godine pod sloganom "Okupirajmo Centar mirom i ljubavi".

Osmorica iz skupine, izuzimajući svećenika Chua, proglašeni su krivima zbog poticanja na nerede, a pet od njih je proglašeno krivima za poticanje drugih na nerede.

Visine kazne bit će objavljene u utorak poslijepodne. U svojoj odluci sudac John Chan rekao je kako presuda za Taija, Chana i Chua za urotu "neće imati pogubni utjecaj na društvo, niti će utišati one koji nastupaju u javnosti u skladu sa zakonima kao što tvrde optuženi".

Slično je opisao i druge dijelove presude. Suđenju je prisustvovalo mnogo građana, a koji su napunili sve prostorije za praćenje suđenja.

Ispred sudnice bile su dvije skupine prosvjednika, jedna koja podržava optužene, a druga je mahala kineskim zastavama.

Presudom je završen dvogodišnji sudski proces koji je počeo dan nakon odabira Carrie Lam na poziciju izvršne guvernerke Hong Konga, kada je skupina i službeno optužena.

Lam je izabrana u kontroverznom izbornom procesu protiv kojeg su optuženi prosvjedovali.

"Pokret kišobrana" pozvao je na izravne izbore guvernera u tom kineskom gradu pod posebnom upravom. Kandidate izravno bira Peking, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close